Tüntetés Budaörsön – Wittinghoff Tamás: Nem elbúcsúzni, megmenteni akarjuk a Kőhegyet!

(Budaörs,2015. március 19. – Budaörsi Infó) 2015. március 17-én a Budaörsi Infó Online-on jelent meg először Budaörsön hír arról, hogy a „Kőhegyet bontják”. Ebben a cikkünkben olvashattak arról, hogy az építkezés vezetője elmondja, hogy minden szükséges engedélye megvan ahhoz, hogy egy háromlakásos társasház felépülhessen a Kőhegy lábánál. A helyi lakók és Budaörs város polgármestere sem nézte jó szemmel a munkálatokat. Wittinghoff Tamás, cikkünk megjelenését követően írásban nyilatkozott szerkesztőségünknek arról, hogy elfogadhatatlannak tarja az építkezést a Kőhegy lábánál. 2015. március 18-án este a Facebook-on létrejött egy esemény, amely arra buzdított, hogy pártállástól függetlenül, minél több budaörsi jöjjön el a Máriavölgy utcába tiltakozni a felfoghatatlan természetkárosítás ellen.

 

 

Két- és négylábúak, idősek is fiatalok is eljöttek, mintegy 300-an – a média képviselőivel kiegészítve – a Máriavölgy utcába, a 17,30-ra szervezett demonstrációra.

 

 

kohegy10

 

Wittinghoff Tamás polgármester, Bakó Krisztina, a választókörzet önkormányzati képviselője és Nagy Sándor András a helyi Fidesz-KDNP elnöke szólalt fel.

 

Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy bár a mai demonstráció mottója az volt, hogy búcsúzzunk el a Kőhegytől, de mégsem búcsúzni jöttek a jelenlévők, hanem megmenteni a Kőhegyet.

 

kohegy7

 

„Nem szeretnénk ennek a kérdésnek a múltjával foglalkozni, de önmagában hogy 2007-ben egy olyan telekmegosztás történt, hogy kialakult két építési telek, az elfogadhatatlan. Itt olyan mértékű tájrombolás történt, ami elképesztő.

Az, hogy milyen módon, és hogyan engedélyezte bárki ezt az építkezést nem tudjuk, viszont ennek súlyos következményei lesznek.”

 

kohegy11

Majd a polgármester kitért arra, hogy miért nem jó Budaörs számára, hogy nem a városban van az építéshatóság, hisz Budakeszin van, és Érden pedig az építésfelügyelet.

 

kohegy8

 

„Az én jogi megítélésem szerint, itt engedély nélküli építkezés kezdődött meg, aminek szigorú retorziója kell hogy legyen. Az elmúlt napokat azzal töltöttük, hogy megpróbáltunk megoldást keresni.

A jegyző urat arra kértem, hogy személyesen keresse fel a budakeszi jegyzőt, aki az építéshatósági feladatokat látja el Budaörs vonatkozásában, és kérje meg, hogy azonnali hatállyal állítsák le az építkezést.

Miután ez nem történt meg, a helyi televízió nyilvánossága előtt telefonáltam át Budakeszire, és nagyon határozottan mondtam el, hogy ebben az ügyben az övék lesz a felelősség, amennyiben nem lépnek.

Megkerestük a tulajdonost, illetve az építtetőt, annak érdekében, hogy nem feltétlenül jogi eljárás keretében oldjuk meg a problémát, hanem keressünk olyan megoldást, ami minden fél számára kielégítő.”

 

kohegy6

 

De vajon helyrehozható-e ez a pusztítás?

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy vannak olyan műszaki megoldások amelyekkel ezt meg lehet oldani.

„Azt nem állítom, hogy az egy hét alatt tönkretett tájat, egy hét alatt reparálni is lehet, de hogy ezt a tájsebet be lehet gyógyítani az bizonyos.”

 

kohegy4

Budakeszi jegyzője a polgármester elmondása szerint hívását követően egy órával visszahívta, és megígérte, hogy amennyiben az érdi építéshatóságánál is kezdeményezik az építkezés leállítását, abban az esetben ők is ki fognak jönni és megnézik az építkezést, és attól függően hoznak döntést. Mindeközben a jegyző megállapodott a kivitelezővel, hogy szerdáig leállnak a munkálatokkal.

A végzés szerint, amit az Érdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának Építésügyi Hatósági Osztálya adott ki, az olvasható, hogy:

A tárgyi ingatlanon folyó építőipari kivitelezési tevékenységgel összefüggésben hivatalból építésrendészeti eljárást indítok és a tevékenység folytatását – határozatlan időre (legfeljebb 30 napra) azonnali hatállyal megtiltom.

 

kohegy_papir

kohegy17

Bakó Krisztina az 1-es számú választókörzet képviselője elmondta, hogy példátlan ami történt, és példátlan az is, ami a válaszreakció volt.

„Szeretném mindenkinek megköszönni, hogy itt vannak. Ilyen példátlan és gyors összefogást nem tapasztaltam eddig” – jelentette ki.

 

kohegy18

 

Ezt követően, rövid közjáték után, Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnöke immár kihangosítás nélkül, elmondta, hogy tegnap este Bakó Krisztinával találkoztak a helyszínen és együtt, megbeszélték, hogy pártszimpátiától függetlenül, mit lehet tenni közösen ebben az ügyben.

 

kohegy28

„Szeretném megköszönni a polgármester úrnak, hogy ilyen határozottan kiállt ebben a kérdésben. Úgy gondoljuk, hogy a Kormányhivatal bölcs döntést hozott, amikor közbelépett és felfüggesztette az építkezést. Úgy gondolom, hogy jobboldali, baloldali emberek közösen azért jöttünk el, mert nagyon fáj, ami itt történt, és meg kell akadályoznunk, hogy ez a jövőben is megtörténjen. Köszönjük mindannyiuknak hogy eljöttek!”

 

A végzés szerint 30 nap haladék van a további lépések megtételére.

Reméljük, hogy sikerül mielőbb megtalálni a jó megoldást, ami nem lehet más mint az eredeti állapotok minél teljesebb visszaállítása Budaörs jelképén, a Kőhegyen. Aztán nem maradhat el a felelősök felkutatása és megnevezése sem.

 

kohegy14

kohegy15

kohegy267

 

 

kohegy26

 

kohegy

kohegy30

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] kérte a képviselőket, hogy ne váljon politikai játszmák színterévé a helyi közélet a Kőhegy-ügy miatt. Többször említette, hogy a szakmaiatlanság és a hozzá nem értés okoz problémát a […]

  2. […] 2015. április 2. – Budaörsi Infó) A Máriavölgy utcánál lévő építkezés a Kőhegyen leállt, a budaörsi képviselő-testület sürgősségi indítványának köszönhetően pedig a Kőhegy […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.