Az árvák védőszentje a Valentin Napi Kisállat és Növényvásáron!

(Budaörs, 2015. február 19. – Budaörsi Infó/Polgár Bálint) Beszámolóm akár így is kezdődhetne: messze-messze, az Óperenciás tengeren is túl létezik egy hely, ahol az állatok iránt érzett önzetlen segítségnyújtás tovább él az emberek szívében. Ehhez szerencsémre nem kellett a földkerekséget bejárnom, mivel 2015. február 14-én és 15-én ismét megrendezésre került a már két évtizedes múltra visszatekintő Valentin Napi Kisállat- és Növényvásár a Petőfi Csarnokban.

 

 

A Macskavilág Alapítvány standjához érve egy vidám csapattal találkoztam, ahol Szépvölgyi Zoltán, az alapítvány elnöke készségesen válaszolt kérdéseimre.

 

5. Szabó Kata

fotó: Szabó Kata

 

Mesélnél nekem az örökbefogadás folyamatáról?

“Nálunk minden cica örökbe adását alapos előkészületek előzik meg. Szeretjük leinformálni a gazdikat, beszélgetni velük, megtudni, hogy milyen körülmények közé és milyen természetű cicát szeretnének, hiszen ahány cicus, annyi jellem. Mi minden cicánkat szerződéssel adjuk örökbe, utána is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a gazdikkal. Szeretjük tudni, hogy a cicáink jó helyre kerülnek.”

 

Hogyan látod az alapítvány „kutyaszorító” helyzetét?

“Mivel mi egy viszonylag új (4 éves) és alacsony költségvetésből gazdálkodó szervezet vagyunk, elsősorban a pénzhiány jelenti a legnagyobb gondot. Mi nagyon sokat költünk állatorvosra, hiszen az állatmentés akkor mentés valóban, ha egy segítségre szoruló állatot jobb körülmények közé helyezünk, mint a korábbi életkörülményei. Nálunk nagyon fontos a cicák szűrése, egészségügyi ellátása, tőlünk egészséges cicák kerülnek a gazdikhoz. Nagyon sok állatvédőnél tapasztaljuk, hogy a jóindulat és a jóakarat sokszor tudatlansággal társul, ami sokszor az állatok életébe kerülhet. Mi ezért is inkább a minőségi állatmentésre törekszünk, hogy valóban új életet tudjunk biztosítani a ‘mentvényeinknek’. Sajnos a költségvetésünk elég szűkös, 2014-ben lettünk először jogosultak az 1%-ra is, de ennek kiutalására jelenleg is várunk. Sajnos nincsenek nagy szponzoraink, magántámogatásokból, önkéntes munkából tartjuk fenn magunkat, de így is büszkék vagyunk arra, hogy mennyi cicusnak adtunk már esélyt az új életre.”

 

7.Bálint Barbara

Fotó: Bálint Barbara

 

Melyek a segítségnyújtás lehetséges formái?

“Ha arra gondolsz, hogy minket milyen formában lehet támogatni, akkor a pénzadományokon, tárgyi adományokon kívül önkéntes munkát is köszönettel fogadunk. Elsősorban megbízható, leinformálható ideiglenes befogadókra lenne szükségünk, hogy ezzel is lehetőséget kapjon még több cicus arra, hogy boldog gazdis élete lehessen. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy más cicákra veszélyes vírusfertőzéssel bíró, egyébként jó kondícióban lévő cicát kell elhelyeznünk, ilyenkor nagyon fontos szerepe lenne egy ideiglenes befogadónak, hiszen ezeket a cicákat nem lehet egészséges cicákkal összeereszteni, de a jó kondíciójuk miatt mi az altatást mindenképpen szeretnénk elkerülni. Ilyen esetekben sokszor átmenetileg állatkórházban kell tartanunk egy ilyen állapotú cicát, ami rengeteg költséget jelent számunkra.”

Mi volt a legemlékezetesebb mentésed?

“Talán nem is a mentés volt az izgalmas, hanem az a része, hogy egy emberekben csalódott, antiszociális cicus, aki nálunk töltött két évet, simogatni sem nagyon lehetett, végül gazdira talált egy olyan hölgy személyében, aki kihívásnak érezte ennek a cicának a meghódítását és „kisherceg” módjára egy év türelmes munka után egy simogatható szobacicát nevelt belőle. Ezek azok az élmények, amelyek miatt megéri ezt a munkát csinálni. Nem is beszélve azokról az esélytelen állatokról, akik a természetben nem éltek volna sokáig, mi viszont kapjuk róluk a kedvesebbnél kedvesebb gazdis beszámolókat, ezek azok az élmények, visszajelzések, ami mindenért kárpótolnak minket.”

 

4. Szabó Kata

Fotó: Szabó Kata

 

A megmentett árvák közül ki „a szemed fénye”?

“Mindig van kedvenc, de igazából mindegyik az. Minden cicát ugyanúgy szeretünk, mindegyiket magunkénak tekintjük, sokszor nagyon nehéz az elszakadás tőlük. De mindig azzal vigasztaljuk magunkat, hogy jó helyekre kerülnek, szeretetet kapnak és minden cica örökbeadása egy újabb cicának ad esélyt.”

 

Hogyan értékeled a mai rendezvényt?

“Alapvetően elégedett vagyok, szerencsére mindig sok az érdeklődő, annak nagyon örülünk, hogy egyre több a felelős gazdi, aki átgondoltan, megfontoltan szeretne egy cicát befogadni. Hiszen egy életről van szó, melyért onnantól kezdve ő felel, rajta múlik annak a kis életnek a jövője, boldogsága.

 

A közeljövőben, milyen programmal készültök?

“A héten a Természet Csodái kiállításon (Újpesten) leszünk kint néhány örökbe fogadható cicánkkal, valamint tervezünk egy cicás napot a közeljövőben szintén Újpesten, ahol színes programokkal várjuk majd az érdeklődőket. Ezeken a rendezvényeken igyekszünk minél több embernek átadni a felelős állattartás eszméjét és az állatszeretet életérzését.”

 

Halhatatlan Wihelm Grimm mesék közé tartozik a Csizmás Kandúr, ahol nem a kétlábúak, hanem a négylábúak játsszák a főszerepet. Számomra a főhős reinkarnációját Szépvölgyi Zoltán testesíti meg, mivel lelkiismeretes munkája példaértékű a 21. századi állatvédelem útvesztőjében. Interjúmat egy közmondással zárnám, amelyben Mahatma Gandhi bölcsességére hívnám fel polgártársaim figyelmét:„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”

 

2. Szabó Kata

Fotó: Szabó Kata

(Budaörsi Infó/Polgár Bálint)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.