Izrael szárazföldi hadműveletet kezd Gázában

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön parancsot adott a hadseregnek, hogy szárazföldi hadműveletet kezdjen a Gázai övezetben.

 

Az Erős Szikla nevű hadművelet szárazföldi kiterjesztéséről egyhangúlag határozott a biztonsági kabinet. A döntésben a tízes tévécsatorna szerint kulcsszerepet játszott a hajnali merényletkísérlet Szufa kibuc mellett, ahol 13 fegyveres hamászos izraeli területre hatolt egy föld alatt ásott alagúton.

A hadművelet kiterjesztésének “a kormány által meghatározott célja egy olyan valóság létrehozása, amelyben az izraeli lakosok biztonságban élhetnek terror nélkül, valamint jelentős csapás mérése a Hamász terror-infrastruktúrájára” – áll a hadsereg közleményében.

A tévé értesülése szerint a hadsereg nagy erőkkel vonult be, de célja elsősorban a határ menti 2,5-3 kilométer ellenőrzése, mert a hírszerzés adatai szerint ott mintegy tíz titkos föld alatti alagút található.

Ezeket akarják felszámolni, mert stratégiai veszélyt jelentenek Izraelre. Az ország vezetése attól tart, hogy gázai szélsőséges fegyveresek az alagutakon behatolva izraeli terrormerényletekre és emberrablásokra készülnek.

izrael_hamas_gaza_2014

A zsidó állam biztonsági erői az utóbbi években a Hamász által ásott számos föld alatti alagutat számoltak fel, volt köztük, amely több tucat méterrel a föld felszíne alatt haladt.

A híradó katonai szakembereinek becslése szerint az alagutak feltárása legalább egy hétig, tíz napig tarthat, a hadsereg a jelenlegi mintegy ötvenezer mellé újabb tartalékosok behívásának engedélyezését kérte a kormánytól.

Moti Almóz tábornok, a hadsereg szóvivője arra kérte az erre felszólított gázaiakat, hogy hagyják el házaikat, mert a hadsereg nagy erőkkel fog megjelenni az övezetben. A gázai tengerparti szállodák fél órát kaptak arra, hogy lakóikat evakuálják az eddig ott lakó külföldi tudósítók értesülése szerint.

Beni Ganc vezérkari főnök azt nyilatkozta, hogy “ez egy összetett offenzíva egyszerre a levegőből és a szárazföldön minden erővel”. A kettes tévécsatorna közlése szerint a légierő a Wafa kórház területén lecsapott egy rakéta raktárra, s a haditengerészet a gázai kikötőt lövi.

 

 

 

Az egyiptomi külügyminiszter a Hamászt okolja a gázai áldozatok miatt

 

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter egy csütörtökön tett kijelentésében a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet okolta az utóbbi napok gázai áldozatai miatt – jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség.

“Legalább negyven palesztin lelket mentett volna meg a Hamász, ha elfogadta volna az egyiptomi kezdeményezést” – közölte Sukri egy böjttörő vacsorán, amelyet a külügyminisztérium adott egyiptomi szerkesztőknek a ramadán alkalmából. A diplomácia vezetője az Egyiptom által hétfőn tett tűzszüneti javaslatra célzott, amelyet Izrael mellett Mahmúd Abbász palesztin elnök is elfogadott.

izrael_hamas_gaza0_2014

A Gázai övezetet uraló Hamász elutasította a tervet, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a szervezet által megszabott feltételeket. Az iszlamisták azt is sérelmezték, hogy Kairó őket megkerülve folytatott tárgyalásokat az azonnali fegyvernyugvást célzó kezdeményezésről, s őket hivatalos úton nem is értesítette. Ez utóbbi állítást Sukri egy korábbi nyilatkozatában valótlannak minősítette.

Csütörtökön magas rangú palesztin és izraeli tisztségviselők érkeztek Kairóba, hogy a gázai tűzszünet feltételeiről közvetett tárgyalásokat folytassanak. Abbász és a palesztin egységkormány külügyminisztere, Rijád al-Máliki mellett a Hamász politikai szárnyának több vezetője is az egyiptomi fővárosban tartózkodott. Az izraeli delegáció tagjai között volt a Shín Bet belbiztonsági szervezet feje és a védelmi minisztérium biztonságpolitikai szárnyának elöljárója is.

Abbász és az egyiptomiak megállapodtak abban, hogy mindenekelőtt tűzszünetnek kell életbe lépnie, s hosszú távú megoldást irányzó tárgyalásokat csak azután folytatnának a szemben álló felek. A Hamász azonban ezzel nem értett egyet, s az iszlamisták kijelentették, hogy nem lesz fegyverszünet addig, amíg Izrael nem teljesíti a szervezet feltételeit. Ezek között szerepel a Gázai övezet blokádjának feloldása és több tucat palesztin fogoly szabadon engedése.

A kairói tárgyalások végül nem vezettek célra, és Izrael a késő esti órákban megindította szárazföldi hadműveletét az övezetben. Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a BBC arab nyelvű adásának nyilatkozva “ostoba hadműveletnek” nevezte az izraeli offenzívát, s kijelentette, hogy nem fog sikerülni a gázaiak megfélemlítése, akik szilárd álláspontját minden támadás tovább erősíti.

Egyes egyiptomi szakértők szerint a tűzszüneti kezdeményezés megbukása mögött Katar áll, amely mindent elkövet azért, hogy az észak-afrikai ország térségbeli politikai jelentőségét csökkentse. Katar és Kairó között megromlott a viszony, amióta az egyiptomi hadsereg tavaly nyáron megbuktatta az iszlamista Mohamed Murszi elnököt.

A Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalmat támogató Katar menedéket nyújt a Hamász egyes vezetőinek is. Katari hivatalos források szerint az olajban gazdag Öböl-menti állam 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel a gázaiaknak, s csütörtökön jelezte, hogy átvenné Kairó közvetítő szerepét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.