A német ellenzék szerint még több amerikai kém dolgozhat a berlini kormányzati szervekben

Az eddig feltárt két eset után újabb amerikai vonatkozású kémügyek is kipattanhatnak a berlini kormányzati szerveknél – vélekedtek német ellenzéki politikusok a törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának keddi rendkívüli ülése után, amelyen a titkosszolgálatok vezetőit hallgatták meg az utóbbi hetek leleplezéseiről.

 

“Az a munkahipotézisem, hogy többen is vannak még” – mondta újságíróknak a Zöldek belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Konstantin von Notz, kiemelve, hogy a meghallgatott titkosszolgálati és kormányzati vezetők ugyan nem erősítették meg, de nem is cáfolták azt a sajtóhírt, miszerint több minisztériumnak vannak munkatársai, akik valójában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgoznak.

A német hatóságok jelenleg két személyt, a védelmi minisztérium egy alkalmazottját és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy munkatársát gyanúsítják azzal, hogy a CIA-nak dolgozott.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap a legutóbbi számában azt írta, hogy a CIA tucatnál is több további ügynököt irányít a német kormányzatban, egyebek mellett a gazdasági minisztériumban és a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárcánál.

A védelmi minisztériumnál és a BND-nél dolgozó feltételezett amerikai kémek ügye július elején robbant ki. A német-amerikai kormányzati viszonyt tovább terhelő botrányok miatt a belügyi bizottságot a nyári szünet ellenére összehívták, hogy a törvényhozás beszámoltassa a kormányt az ügyek alakulásáról. A testület többnyire államtitoknak minősített információkat kapott, az ülés után nyilatkozó tagjai ezért szűkszavúak voltak, de azt kiemelték, hogy sok kérdésre még nincs válasz.

A két ország viszonyát hónapok óta megterheli az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Németországban végzett titkos adatgyűjtési, lehallgatási tevékenységének lelepleződése, és az újabb botrányok miatt a kormány távozásra szólította fel az amerikai hírszerző szolgálatok Berlinbe delegált vezető képviselőjét. Az amerikai nagykövetségen diplomáciai státuszban dolgozó férfi a Bild című lap keddi értesülése szerint napokon belül elhagyja Németországot.

Berlin és Washington viszonyának változását jelzi, hogy a német kormányzat szóhasználatában a partnerség kifejezést felváltotta a tárgyilagos kapcsolat szó. Az ellenzék azonban jóval többet akar, a sokasodó megfigyelési- és kémbotrányok miatt határozott ellenintézkedéseket követel, mindenekelőtt az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi és befektetési megállapodásáról, az úgynevezett Kereskedelmi és Befektetési Transzatlanti Partnerségről (angol rövidítéssel TTIP-ről) szóló tárgyalások felfüggesztését.

Angela Merkel kancellár szerint a hírszerzői munka természetéről alkotott eltérő felfogásokból fakadó konfliktust nem szabad összekötni a TTIP ügyével. A kormányfő a legutóbbi, a ZDF közszolgálati televízióban vasárnap sugárzott interjújában is kiemelte, hogy az exportra alapozó német gazdaság legalább annyit profitál a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet kialakításából, mint az Egyesült Államok, de talán többet is, és ezért nem érdemes összekapcsolni a két ügyet.

Ugyanakkor kedden a Merkel vezette konzervatív CDU egy befolyásos politikusa, Wolfgang Bosbach, a belügyi bizottság elnöke is úgy vélte, hogy a szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások felfüggesztése a megfelelő válasz.

“Én megszakítanám a TTIP-tárgyalásokat, és azt mondanám, hogy barátaim, most inkább tárgyaljunk az adatvédelemről és az adatbiztonságról” – mondta Wolfgang Bosbach a Bayerische Rundfunk bajor közszolgálati rádiónak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.