Textilművészeti kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Koreai és magyar textilművészek alkotásait bemutató kiállítás látható csütörtöktől a Koreai Kulturális Központban Budapesten.

 

A Kelmék új perspektívában című tárlaton az érdeklődők koreai, természetes festéssel díszített kelméket, modern hanbokokot (hagyományos koreai öltözéket), egyedi ékszereket és “meseszerű” ruhákat láthatnak. A kiállítás jellegzetes darabja a poszon (tradicionális bélelt zokni), amely a koreai népviselet elengedhetetlen kelléke, férfiak és nők egyaránt viselik.

A kiállításon a koreai és magyar művészet harmóniája mutatkozik meg azzal, hogy a két nemzet textilművészetének egy szelete találkozik. Földi Kinga kreációiban a magyar tradicionális és egyéni technikák ötvözése hoz létre új anyagfelületeket és szabásmintákat, Jon Jong-suk és Pak Gi-söng alkotásai a hagyományos koreai természetes festési technikákat és a modern textilművészet fúzióját jelenítik meg – közölte a kulturális intézmény az MTI-vel.

A bemutatott ruhaanyagok színezéséhez az alkotók egyebek mellett indigót, szappanfát, gardénia magvakat és filodendront használtak. A 15 különleges textil installációból és ruhadarabból álló kiállítás célja megmutatni, hogy milyen változatos módon lehet becsempészni a hétköznapokba ezeket a természetes színeket.

A tárlathoz július 14-én és 15-én workshopok kapcsolódnak, amelyeken a koreai batikolás technikáját próbálhatják ki az előzetesen regisztrált vendégek.

A koreai kultúrában kiemelt szerepe van a színeknek, amelyek az élet minden területén megjelennek, legyen az öltözködés vagy ételkészítés. Öt színnek különösen nagy jelentősége van a koreai emberek életében, mivel ezek a hiedelem szerint védelmet nyújtanak a négy égtáj és a Föld közepe felől érkező veszedelmekkel szemben. A keleti filozófiában a következő alapszínek szimbolizálják az égtájakat: kék – kelet, fehér – nyugat, vörös – dél, fekete – észak, sárga – a Föld közepe.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.