Uniós finanszírozású kulturális programok kerültek veszélybe NKA-támogatás híján

Veszélybe került több, európai uniós támogatást már elnyert kulturális program megvalósítása, mivel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elutasította a szervezők önrészre beadott pályázatát.

 

Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében több magyar szervezet nyert támogatást hosszú és rövid távú, hazai és nemzetközi programjai megvalósítására. Most 1 006 247 euró (mintegy 312 millió forint) uniós támogatás került veszélybe, miután május 20-án nyilvánosságra hozott döntésével az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy kivételével elutasította a magyar szervezetek önrészpályázatát – áll nyolc pályázó szervezet MTI-hez eljuttatott közös közleményében.

Mint írják, a korábbi években az állam – a megpályázott önrész jelentős részének biztosításával – hozzájárult az EU kultúrával foglalkozó pályázataihoz.    Az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint ez a keretösszeg elegendő lett volna a pályázó szervezetek támogatására, a kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették.

A pályázó szervezetek közül az a négy, amely EU-nyertes programok főszervezőjeként pályázott önrészre egyáltalán nem nyert NKA-támogatást, az uniós támogatású programokban társszervezőként közreműködők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást.

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a döntés veszélybe sodorta nemcsak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek több éves munkáját, létét is. Népművészeti és design-, kortárs előadóművészeti és képzőművészeti projektek, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő szociális programok, köztük az EU Duna Régió Stratégiájának legnagyobb volumenű interdiszciplináris művészeti projektje kerül veszélybe.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Európa-szerte közel 70 szervezetet érint a kuratórium döntése – teszik hozzá.

A pályázó szervezetek – mint írják – értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és az NKA illetékeseit.

Az elutasított pályázók között van a közleményt aláíró Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat – Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ és Utca-Szak Kulturális Egyesület.

A Műhely Alapítvány például a Life Long Burning című, 11 ország 12 szervezetének együttműködésével megvalósuló kortárstánc-program társszervezőjeként pályázott önrészre. A projektben képzés, produkciók létrehozása, bemutatása, forgalmazása és közönségépítés szerepel.

A 2013 és 2018 között megvalósítandó ötéves programra 125 ezer euró (mintegy 39 millió forint) uniós támogatást nyertek el. Az NKA-nál 7,5 millió forint önrészre pályáztak a 2013-as évre, erről döntött most a kuratórium, amelyhez minden évben be kell nyújtani az önrész-pályázatot. Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tavaly nyáron elindított programhoz a megnyert uniós támogatás első részletét, 37,5 ezer eurót már megkapták, és ebből 25 ezer eurót már el is költöttek.

Talló Gergely kiemelte: a döntés túlmutat az adott szervezeteken. Mint rámutatott, vannak köztük olyanok, mint a Sín Kulturális Központ vagy ők maguk, amelyek infrastruktúrát tartanak fenn. A Műhely Alapítvány tavaly három próbatermet nyitott, ahol 147 művész próbált. Támogatás híján ezeket az elkövetkező hónapokban be kell zárniuk.

Hozzátette: a közleményt jegyző 8 szervezet a már elnyert mintegy 312 millió forint uniós támogatáshoz összesen mintegy 61,5 millió forintos önrészre pályázott ebben az évben.

Úgy vélte: az önrészpályázati rendszer tisztázására lenne szükség, mivel az jelenleg kiszámíthatatlan és sok ponton szakmaiatlan.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.