Külföldi lapok Magyarországról – Magyarországon “klerikális nacionalizmus” épül

Az ARD német országos közszolgálati televízió az európai parlamenti (EP-)választások alkalmából készített uniós körképének részeként közölt budapesti riportot, a Spiegel Online hírportál pedig az magyar-orosz kapcsolatokról közölt összeállítást.

 

Az ARD a Tagesthemen című késő esti híradója Budapest – Az együttérzés nélküli kormány címmel sugározta Rolf-Dieter Krause anyagát, amelyben a tudósító kiemelte, hogy Orbán Viktor “évek óta mondja híveinek, hogy az EU-ból hiányzik a Magyarország iránti tisztelet”, ugyanakkor “lábbal tipor olyan európai értékeket, mint a sajtó- és a vallásszabadság”.

Hozzátette, hogy a Parlamenten csak nemzeti jelképeket látni, és nincsen uniós zászló.  A tudósító szerint, ez érthető, ha Magyarországon “klerikális nacionalizmus” épül, és ebben az esetben minden egyéb jelenség is “értelmet nyer”, köztük “a média szinte teljes körű ellenőrzése, a hatalom könyörtelen biztosítása és csaknem valamennyi intézmény uniformizálása, amely képes az ország szellemi légkörét befolyásolni”. http://www.tagesschau.de/europawahl/europareise-budapest104.html

A Spiegel Online hírportál Magyarország közeledése Oroszországhoz – Orbán Putyin kegyeit keresi címmel közölt összeállítást, amelyben a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy Orbán Viktor “az Európai Unió páriájává” tette Magyarországot, most pedig szorosabb kapcsolatra törekszik Oroszországgal, amivel “már megint keresztezi Brüsszel politikáját”.

A szerző a kémgyanúba keveredett Kovács Béla jobbikos EP-képviselő ügyét ismertetve megjegyezte, hogy Orbán Viktor hazaárulásról beszél, holott ő maga szorosabbra akarja fonni Magyarország kapcsolatait a fontos stratégiai partnernek nevezett Oroszországgal, és az orosz elnököt sikeres államférfinak nevezve “udvarol Putyinnak”.

Orbán gyakorlatilag a hivatalba lépése óta konfliktusban van az EU-val, ezért “az orosz elnök és az orosz befektetők kegyeit keresi”. Megállapodást kötött a paksi atomerőműről és a Déli áramlat földgázvezetékről, pedig sok EU-tagországban azon gondolkodnak, hogy miként lehet enyhíteni a függést az orosz gáztól. Orbán továbbá következetesen elutasítja a Moszkva elleni kemény szankciókat – írta a liberális Spiegel Online szerzője.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-orban-sucht-enge-bindung-zu-russland-und-putin-a-970161.html

Magyarország cáfolja azokat a vádakat, hogy cselekedeteivel Moszkva érdekeinek kedvezne – írta csütörtöki cikkében a Rzeczpospolita.

Jaroslaw Gizinski, a konzervatív lengyel napilap szerkesztője kiemelte Magyarország és a kijevi hatóságok együttműködését a Kelet-Ukrajnában elfogott magyar állampolgár esetében azon problémák ellenére, amelyek a két ország viszonyában Orbán Viktor nyilatkozata után merültek fel. A magyar miniszterelnök beiktatási beszédében kijelentette, hogy a Kárpát-medencében élő magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia.

Magyarország elutasítja azokat a vádakat, hogy cselekedeteivel Moszkva érdekeinek kedvezne – írta. Ellentmond az ilyen vádaknak az a tény, hogy Magyarország lehetővé tette területén keresztül a gázszállításokat Ukrajna számára. Biztos, hogy erre adott válasz volt az az orosz intézkedés, amellyel Moszkva felfüggesztette a magyar húsexportot, amit szokása szerint “az állategészségügyi normák megszegésével” indokolt – olvasható a cikkben.
http://www.rp.pl/artykul/219263,1111690-Wegrzy-ratuja-porwanego-rodaka.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.