Rekordszámú vizsgálatot végzett tavaly az Európai Csalás Elleni Hivatal

Rekordszámú vizsgálatot folytatott le az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavaly; az intézmény csaknem 403 millió euró behajtását javasolta az uniós költségvetés javára.

 

Az OLAF keddi közleménye szerint tavaly csaknem 1300, vizsgálat indítása szempontjából megfontolandó bejelentés érkezett a hivatalhoz. Így 35 százalékkal több információt kaptak, mint öt éve, 2009-ben, ami azt mutatja, hogy az EU polgárai, intézményei, illetve a hivatal egyéb, csalás elleni kérdésekben együttműködő partnerei továbbra is figyelmet szentelnek ennek a területnek – közölték.

A bejelentések számának növekedése ellenére az OLAF-nak átlagosan 1,8 hónap alatt sikerült értékelni az információkat a vizsgálatok megnyitásáról szóló döntéseket megelőzően, az utóbbi két év során a kiválasztási szakasz időtartamát több mint 70 százalékkal rövidítették le.

A hivatal 253 vizsgálatot indított 2013-ban, ez több mint 58 százalékos növekedés 2009-hez képest.

Tavaly 293 vizsgálat zárult le, egy vizsgálat átlagos időtartama 21,8 hónapra csökkent. Ez a legrövidebb átlagos vizsgálati időtartam az elmúlt öt évben – emelték ki a közleményben.

Az OLAF 353 ajánlást adott ki pénzügyi, bírósági, adminisztratív, illetve fegyelmi intézkedések végrehajtására az illetékes hatóságok számára, ez 81 százalékkal több, mint 2009-ben. Tavaly a hivatal az EU-költségvetés számára 402,8 millió euró behajtását javasolta.

A közleményben kitértek arra is: az OLAF segítette tavaly az Európai Bizottságot a csalásellenes politikák alakításában, illetve a kérdéskörrel kapcsolatos jogalkotási tevékenységében.

A hivatal jelentős technikai jellegű információval járult hozzá a Bizottságnak az Európai Ügyészség (EPPO) létrehozására irányuló júliusi jogalkotási javaslatához. Ez a javaslat segít majd biztosítani azt, hogy az EU költségvetése terhére elkövetett csalások következetesen üldözhetők legyenek Európa-szerte, illetve segít majd abban, hogy a csalókat bíróság elé lehessen állítani.

Mivel a dohánytermékek illegális kereskedelme évről-évre nagy mértékben csökkenti az EU és a tagállami költségvetések bevételeit, ezért az OLAF 2013-ban is prioritásként kezelte az ilyen jelenségek elleni küzdelmet.

A bonyolult, határokon átnyúló és nemzetközi jellegű csalási ügyek egyre gyakoribbak, ezért az OLAF 2013-ban szélesítette kapcsolatrendszerét. A hivatal számos partnerrel kötött együttműködési megállapodást Európában és azon kívül. Az ilyen partneri együttműködések nemcsak az EU pénzügyi érdekeinek hatékonyabb védelméhez járulnak hozzá, hanem az EU adófizetőinek javát is szolgálják – olvasható a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.