MiLigetünk – Ötletpályázat a Városliget megújításáért

Ötletpályázatot hirdetett középiskolások számára a Városliget megújítására miLigetünk – Van helyed a Ligetben címmel a Városliget Zrt. – jelentette be hétfőn Budapesten Baán László, a projekt miniszteri biztosa, aki közölte: széleskörű civil együttműködési programot is indítanak a Liget Budapest beruházás kapcsán.

 

“Feltett szándékunk, hogy bevonjuk a Liget megújításának folyamatába mindazokat, akik használják azt” – hangsúlyozta a Szépművészeti Múzeumot is vezető miniszteri biztos.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a sok évtizedes elhanyagoltság után a park igen rossz állapotban van, ezért a Városliget Zrt. 1, 2 milliárd forintból már idén olyan felújításokat kezd, amelyek javítják a Liget használhatóságát: megújítják a régi padokat, kijavítják a töredezett utakat, és megoldják a Városligeti-tóban pangó víz problémáját.

Mint közölte, a VI., VII. és XIV. kerületi diákoknak szóló pályázatot két kategóriában írták ki: a fiatalok tervezhetik meg a Városliget idén felújítandó és így egyedi festésűvé váló 85 padjának felületét; a másik pályázatban pedig arra várnak választ a kiírók, hogy milyen Ligetet szeretnének a középiskolások, akik egy 2000 négyzetméteres közösségi tér kialakításában is részt vehetnek.

A pályamunkákat május 23-ig lehet benyújtani, ezt követően a Városliget Zrt., a Szépművészeti Múzeum, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Főkert szakembereiből összeálló zsűri választja ki a megvalósítandó műveket.

Baán László hangsúlyozta: ahogy az elmúlt három évben, most is várják a Városligetet ismerő és használó civilek ötleteit, és azok közül továbbra is beépítik az arra érdemes felvetéseket. A meghirdetett civil együttműködési program lényege is éppen az igények és ötletek még szélesebb körű összegyűjtése, továbbá a folyamatos párbeszéd fenntartása – tette hozzá.

A miniszteri biztos felidézte, hogy két hónapja írták ki az új múzeumi negyed épületeiről szóló építészeti tervpályázatot, amely hatalmas érdeklődést generált: eddig a világ 140 országából keresték fel az egy hónap múlva záruló pályázat honlapját, és több mint ezren regisztráltak.

Baán László újságírói kérdésre elmondta: a Liget mestertervével együtt 2014 végéig kell elkészülniük a beruházás részletes hatástanulmányainak, melyeket nyilvánosságra is hoznak majd.

Nem igaz, hogy a projekt hatására 13 százalékos lesz a beépítettségi mutató, ez 10 százalék alatt marad majd – reagált egy civil szervezet felvetésére a miniszteri biztos, hozzátéve: a Városliget zöldfelületi mutatója ugyanakkor a jelenlegi 60 százaléknál magasabb lesz. A két adat közötti különbséget az utak, parkolók és egyéb lebetonozott felületek jelentik, ezekből jelentősebb területet lehet parkosítani.

Jelenleg is zajlik a Szabolcs utcai múzeumi raktárbázis szakmai előkészítő munkája; az épület a tervek szerint már 2017-re elkészül, hogy fogadhassa a Múzeumi negyedbe költöző intézmények műtárgyait.

Az MTI kérdésére közölte: a Seuso kincs nagy valószínűséggel a Liget Budapest beruházás lezárultáig a Magyar Nemzeti Múzeumba fog kerülni, a Szent Korona korábbi helyére.

Baán László a sajtótájékoztatót követően a Városliget megújításáról szóló kreatív workshopon vett részt a Szent István Gimnázium diákjaival.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.