Mesterházy Bukarestben: Európának új, szociáldemokrata válaszokra van szüksége

Új, szociáldemokrata válaszokat kell adni azokra a kihívásokra, a munkanélküliségre, a szociális problémákra, amelyekkel az Európai Unió szembesül – hangoztatta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szombaton Bukarestben, ahol Victor Ponta miniszterelnök meghívására felszólalt a román Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti (EP) kampánynyitó rendezvényén.

 

Mesterházy Attila arról tájékoztatta az MTI-t, hogy – Ponta hasonló budapesti gesztusát viszonozva – román nyelven köszöntötte a rendezvény résztvevőit, és beszédében úgy vélekedett: nem bürokratikus szabályokról kell vitatkozni az unióban, hanem tudomásul kell venni, hogy minden nemzetnek vannak olyan sajátosságai, amelyekhez ragaszkodik. Ezek megőrzéséhez kölcsönös támogatásra van szükség: így lehet legjobban védeni a nemzeti érdeket – magyarázta a szocialista pártelnök.

“Magyarország és Románia megtanulta azt, hogy a problémákat párbeszéddel, együttműködéssel könnyebb rendezni, mint konfliktusgenerálással. Ez Európában is így van: ha magyar nemzeti érdeket akarunk érvényesíteni, akkor ehhez partnerekre van szükség, és Románia partner tud lenni” – mutatott rá Mesterházy Attila, aki Gurmai Zita EP-képviselővel, az Európai Szocialista Párt nőszervezetének elnökével együtt érkezett Bukarestbe.
A PSD kampányrendezvényén a szocialisták által az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Martin Schulz EP-elnök is részt vett: vele és Victor Pontával az MSZP elnöke külön is egyeztetett az EP-kampány összehangolásáról.

Mesterházy Attila az MTI érdeklődésére arról is beszélt, hogy működik az MSZP, a PSD és a román szociáldemokratákkal frissen koalícióra lépett, de európai néppárti tagsággal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) viszonyrendszere.

“Ahol ilyen komoly létszámú határon túli magyar közösség él, kötelező odafigyelni az ott élő közösség érdekeire. Ezért mindig is arra biztattam a román miniszterelnököt – nem beleszólva az ország belügyeibe, mert erre kínosan oda kell figyelni -, hogy állapodjon meg az RMDSZ-szel” – mondta az MSZP elnöke.

Megjegyezte, a jelek szerint Victor Ponta tudatosan kettéválasztja a kampányt és kormányzást, hiszen a koalíció tagjai különböző pártcsaládokhoz tartoznak.

Az MSZP rendszeres kapcsolatot ápol az RMDSZ-szel és támogatja a kormányzásban való részvételét, amely megítélése szerint nagyobb érdekérvényesítési mozgásteret ad a magyar közösség számára – közölte Mesterházy Attila.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.