Joe Biden telefonon egyeztetett Orbán Viktorral az ukrán válságról

Joe Biden amerikai alelnök telefonon beszélt a hét végén Orbán Viktorral, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett a NATO-t megalapító washingtoni szerződés 5. cikkelyében rögzített kollektív védelem mellett – közölte honlapján a washingtoni Fehér Ház. Joe Biden a szombati telefonbeszélgetés során gratulált Magyarország 15 éves NATO-tagsága alkalmából is.

 

Az amerikai alelnök megvitatta Orbán Viktorral az ukrajnai válságot. Egyetértettek abban, hogy Oroszország meg fogja fizetni az árát annak, hogy támogatja az ukrajnai fegyveres szeparatistákat, nyíltan megsértve ezzel az április 17-i genfi megállapodást – áll a Fehér Ház közleményében.

A két politikus arról is beszélt, hogy az euroatlanti térség energiabiztonságának összehangoltabb, stratégiai megfontolású erősítésére lenne szükség.

Joe Biden a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és partnereinek fel kell készülni arra, hogy szankciókat vessen ki az orosz gazdaság bizonyos szektoraiban tevékenykedő személyekre és csoportokra, ha Moszkva továbbra is folytatja a katonai beavatkozást Ukrajnában.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton közölte az MTI-vel, hogy a magyar kormányfő telefonon egyeztetett az Egyesült Államok alelnökével, aki gratulált Orbán Viktornak pártja választási győzelméhez. A két politikus emellett értékelte az ukrajnai helyzetet is – tette hozzá Havasi Bertalan.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szombaton Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt is felhívta telefonon, akivel szintén az ukrajnai válságról egyeztetett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.