A Budaörsi Kertbarátok is ott lesznek a budaörsi piacon

(Budaörs, 2014. április 15. – Budaörsi Infó) A napokban a Budaörsi Infó szerkesztőségének vendégei a Kertbarátok Egyesületétől Baráthné Bátai Beatrix és Nagy Sándor Lászlóné voltak. Terveikről, elképzeléseikről, és a hamarosan megnyíló gazdapiacról kérdeztük őket.

 

Kertbarátok Egyesületét Polgár Marianne 2005. május 13-án alapította 11 taggal. Ma 35 főre bővült a csapat.  A főbb tevékenységi körük a természet és környezetvédelem, az ifjúság nevelése és egészséges életmódra szoktatása. A csatlakozás lehetősége bárki számára nyitott.

Baráthné Bátai Beatrix az egyesület elnökétől megtudhattuk, hogy a kertbarátok főbb tevékenysége: a természet és az élő környezet védelme a tagság szakmai ismeretének bővítése, az egészség megóvása, az ifjúság megnyerése a természet megismerésére és értékeinek megbecsülésére, védelmére.

Nagy Sándor Lászlónét arról kérdeztük, hogy ő miért csatlakozott az Egyesülethez.

A gimnáziumban tanítottam környezetgazdálkodást. Sok olyan témát láttam a városon belül ami a környezetvédelemhez vagy a kertkultúrához kapcsolódik. Szerettem volna ezeket hasonló gondolkodású emberekkel megvalósítani, ezért csatlakoztam 2oo6-ban az Egyesülethez.”

A Kertbarátok Egyesülete szívügyének érzi, hogy ismét meghonosítsák Budaörsön az igazi budaörsi őszibarackot. De mitől is olyan különleges ez a barack? Erre a kérdésünkre a választ  Baráthné Bátai Beatrix adta meg.

“A Budaörsi baracknak az volt a különlegessége, hogy , hogy keserű mandula alanyra szemezték és a budaörsi talaj adta meg a gyümölcs valódi zamatát. Úgy gondoltam, hogy egy olyan városban, ahol adottság van arra, hogy gyönyörű őszibarackokat termesszünk és kertkultúrát fejlesszük érdemes odafigyelni, és ennek egyik vonzó feltétele egy piac megnyitása. “

kertbaratok2_gyumolcsok

Miként kapcsolódnak Önök a hamarosan megnyíló Patkó utcai piachoz?

“A Kertbarátok Egyesülete már 2oo7 óta tervezi egy piac létrehozását Budaörsön. Termékbemutatókat, (Mi terem a budaörsi kertekben? címmel) próbapiacokat szerveztünk, Megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk ennek érdekében.  Az erről szóló terveinket az Önkormányzat is jól ismeri, azt a testület el is fogadta, már a kivitelezés fázisában volt, viszont eddig sajnos nem sok előrelépés történt ez ügyben. Azóta volt már  egy Bringás Piac az Auchan mellett, ami fél éven belül megszűnt,  de évtizedek óta  működik a “Padka Piac” a CBA előtt, aminek a megfelelő színvonalúvá tételét szükségesnek tekintik a kertbarátok.

  A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság a februári megalakulásakor kezébe vette a piac ügyét, és mi is napi kapcsolatban vagyunk azóta elnökükkel, Kisberk Balázzsal. Minden, a piacnyitással kapcsolatos tervünket és elképzelésünket átadtuk nekik, és bízunk benne, hogy ezt bele tudják építeni saját terveikbe

Szeretnénk, ha a későbbiekben felkarolnák a CBA melletti árusítás megszervezését is,  de annak örülünk, hogy a bizottság biztosított minket arról, hogy a számunkra állandó pavilont fog fenntartani szombatonként, ahová az áruinkat kirakhatjuk. Már most úgy veteményeztünk, hogy ha megnyílik a piac, akkor legyen mit kivinni a város lakóinak.”- mondta Nagy Sándor Lászlóné. 

 

 

A hamarosan megnyíló piacon biztosan találkozhatnak a budaörsiek a kertbarátokkal és áruikkal. Elmondásuk szerint arra törekednek majd, hogy a kertbarátok pavilonja vonzó legyen, és hozzájáruljon a piacnyitás sikerességéhez.  

 

kertbaratok2_zoldsegek

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.