Tegyünk Együtt Egymásért Közhasznú Egyesület – A budaörsieknek nehéz segíteni

(Budaörs, 2014. április 12. – Budaörsi Infó) Elhatároztuk, hogy feltérképezzük Budaörs közhasznú egyesületeit, és bemutatjuk azokat Önöknek. Néhány cikket már olvashattak portálunkon és újságunkban is különböző egyesületekről és alapítványokról. Most a TEEKE-t ismerhetik meg. 

 

A Tegyünk Egymásért Egymásért Közhasznú Egyesület Budaörsön alakult a 2010. évben. Az Egyesület többek között arra törekszik, hogy alapszabályának megfelelően, olyan közösségi klubbot hozzon létre, amely aktív gyűjtő, adakozó, valamint  kreatív tevékenységével a kultúra és a hagyományok őrzője, illetve „átadományozója” lesz. Kulturális rendezvényeken keresztül – belföldön és külföldön – lehetőséget biztosítunk a magyar, illetve más országok “kultúratranszferjére”.  Cél a kulturális értékek továbbvitele, a kultúra terjesztése és megélése.

Fentiek  szellemében az egyesület 2011-12-13-ban jótékonysági akciókat is szervezett, például Mihálygerge és Nógrád megye területén, amelyet oklevéllel a Megyei Önkormányzat, levéllel Mihálygergei Egyesület köszönt meg.

Az egyesület aktív tagjainak a száma:  11 fő. Az egyesületnél lehetőség van az önkéntes munkára, illetve a programjaikban való részvételre is.

 

Dr. Egerszegi Magdolna a Tegyünk Együtt Egymásért Közhasznú Egyesület elnöke a Budaörsi Infó vendége volt, és az egyesületről beszélgettünk vele.

 

Hogyan lehet Önökhöz csatlakozni? 

“A csatlakozást jelenleg együttműködésnek gondoljuk, így sem tagdíjat nem kérünk, sem egyesületi jogokat nem biztosítunk. Az együttműködésnek viszont nagyon örülünk, e nélkül nehéz lenne, akár nyitottságról, akár csak kultúráról beszélni.”

 

Milyen eredményeket tudnak felmutatni az elmúlt években?

“Az alapítás óta nagy eredménynek tartjuk, hogy Budaörsön és talán más településen tudják, hogy létezik az egyesület. Jelentkeztek olyan profi és amatőr művészek a kiállításunkra, akik nem, vagy igen ritkán tudják magukat megmutatni a nagy közönségnek. Köztük nem egy alkotó újra kezdte a „művészetét”, vagyis önbizalmat adtunk és gyönyörű alkotásokat kaptunk, amelyeket megmutathattunk mindazoknak, akik a városi uszodában, a polgármesteri hivatalban jártak. Sikerült kapcsolatot teremteni más országokkal (Szlovákia, Franciaország). A kultúratranszfer hosszú távú, tágabb kapcsolatok első lépése. Eredménynek tartjuk, hogy segíteni tudtunk a nálunk jóval szerényebb körülmények között élő embereken.

 

Milyen célokat tűztek ki maguk elé a jövőt tekintve?

“A jövőbeni célok összhangban vannak az alapszabállyal, tehát az előzőekben elmondottaktól alapvetően nem térnek el, csak az egyes évek munkatervei másként konkretizálják azokat. A 2014. évi munkatervünk két területre összpontosít: tegyünk együtt országunk megismeréséért, vagyis rendhagyó földrajz; a másik: tegyünk együtt a nyitottságunkért, vagyis a nyelvek és azok tanulása.

Elhatároztuk, hogy teszünk magunkért és másokért. Együtt közösségben, hasznosan tölteni a szabadidőt, terjeszteni a kultúrát, amelyet mi fontosnak tartunk, sokkal könnyebb. Segíteni másokon egyenként is lehet, de együtt eredményesebb és rendszeres. Alapvetően az egyesület helyi szintű, de célunk, hogy  tevékenységünk „határok nélkül” fejtse ki hatását.”

 

Milyen segítséget tudnak Önök nyújtani a Budaörsiek számára?

“A budaörsieknek nehéz segíteni, mivel alapjában véve az önkormányzat részéről, a különböző pályázatok útján igen komoly támaszt kapnak. Éppen ezért választottuk a kultúrát, amely mindég tud új, még nem ismert, vagy nem eléggé ismert területet feldolgozni, bemutatni mind a budaörsieknek, mind szélesebb körben. A kultúra (festészet, irodalom, földrajz, nyelv stb.) bizonyos értelemben még ma is  luxus, és mi a  budaörsieknek – és másoknak is –  e részterületeket tudjuk elérhetővé tenni, úgy, hogy ők maguk nem csak nézők hanem alkotók is lehetnek ezeken a területeken.”

 

 teeke_logo

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.