Miért vonult ki Budaörsről a British American Tobacco (BAT)?

(Budaörs/Budapest, 2014. április 09. – Budaörsi Infó) Az elmúlt időkben több cég is úgy döntött, hogy Budaörs helyett inkább máshová helyezi át székhelyét. Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy utána jár, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy a cégek elhagyják városunkat, akár több tíz év után is, és máshol folytatják munkájukat. Egyfajta sorozatot indítunk a témában, természetesen bemutatva azon cégeket is, amelyek szerencsére továbbra is Budaörsöt választják, illetve hosszú évek óta városunkat gazdagítják. Cikkünkben a British American Tobacco Szabályozási Vezetője nyilatkozik, hogy a BAT miért döntött úgy a közelmúltban, hogy Budapestre helyezi át székhelyét, tetemes összegű helyi adótól fosztva meg ezzel Budaörsöt.

 

A British American Tobacco (BAT) több mint 15 évet töltött Budaörsön, viszont tavaly novemberben úgy döntött a cég vezetése, hogy a továbbiakban a budaörsi székhelyüket áthelyezik Budapestre a XII. kerületbe. A miértekről dr. Tóth Attilát, a BAT Szabályozási Vezetőjét kérdeztük.

 

Mi az általános helyzete az önök iparágának országos szinten?

“Az utóbbi két és fél évben növekvő nehézségekkel kellett megbirkózunk, beszűkült a piac. Ez elsősorban a sorozatos jövedéki adóemelések miatti áremelkedéseknek volt betudható. Jelentősen megnövekedett a feketepiac részesedése a teljes fogyasztásból, és ez visszavetette a bevételeinket is. Csökkent a jövedelmezőség a kereskedelemben, és ez rányomja mindenre a hatását. A dohányipari cégek nagy része jelen pillanatban veszteséges.”

tothattila_bat

dr. Tóth Attila

Milyen nagyságrendű adót fizettek Budaörs számára?

“Évről évre változott az általunk fizetett adók mértéke. Ez több tíz milliós nagyságú volt.”

 

Miért döntöttek úgy, hogy áthelyezik a székhelyüket Budaörsről Budapestre? 

“Budaörsnek vannak bizonyos előnyei, de hátrányai is. Nekünk amiben Budaörs előnyt jelentett, hogy olyan irodánk volt a városban, ami teljes egészében a BAT-é volt. A teljes épület a miénk volt.

Nagyon jók voltak a parkolási lehetőségek azon kollégák számára, akik vidékről jártak be. Az elérhetőség jó volt. Ez mind olyan pozitívum volt, amiért érdemes volt ilyen sokáig Budaörsön maradni.

A szervezetünk az évek folyamán fokozatosan csökkent. Az elmúlt évben is voltak leépítések, változott a piaci környezet. Elértünk egy olyan pontot, hogy a régi iroda már túl nagy volt gyakorlatilag.

Amikor elkezdtünk gondolkodni, hogy hová menjünk, akkor azért esett a választás Budapestre, mert az emberek nagy része Budapest és vonzáskörzetéből járnak be hozzánk dolgozni.

Önmagában az is egy komoly költségtétel, hogy egy buszt üzemeltettünk azért, hogy a munkatársakat reggel beszállítsa hozzánk. Az utazási költségek nagyon magasak voltak. Ezért az elsődleges prioritásunk az volt, hogy Budapest felé mozduljunk. Nagyjából ez volt az alapindok.”

 

 Budaörs ajánlott esetleg Önöknek kedvezőbb feltételeket, amikor megtudták, hogy el kívánják hagyni a várost?

“Én úgy tudom, hogy volt ilyen törekvés, de akkor már a döntés arról megszületett, hogy költözni fogunk.”

 

Nem bánták meg, hogy áttelepültek Budaörsről Budapestre?

“Egyenlőre nem bántuk meg. Közelebb kerültünk Budapesthez, ami sok szempontból jó. Talán ennek az épületnek a technikai feltételei is közelebb vannak a mi követelményeinkhez. Ilyen szempontból abszolút nem bántuk meg, hogy eljöttünk, mint ahogy azt sem bántuk meg, hogy ilyen sok ideig ott voltunk Budaörsön.”

 

Milyen pozitív és negatív tapasztalataik voltak Budaörsi tartózkodásuk ideje alatt? 

Azoktól akik a cégünktől bejártak tárgyalni Budapestre – például az én munkaköröm is ilyen –, nagyon sok időt elvett az, hogy beérjenek a város központjában lévő irodákba. Ez volt az egyik legnagyobb negatívum. A másik baj pedig az volt, hogy nagyon sokszor bedugult a kivezető út mindkét oldala, és így a közlekedés kiszámíthatatlansága sok problémát okozott, és az, hogy távol esett a központtól.

Pozitívumként azt említeném, hogy Budaörs van annyira kint, hogy azok a bejáróink, akik az M1-esről vagy az M7-esről jöttek hozzánk, ők még pont nem kerültek bele a reggeli dugóba, de sokszor, amikor délután jöttek volna, vagy Pestre mentek volna be egy tárgyalásra, akkor a közlekedés kiszámíthatatlan volt. Budaörs egy kellemes munkakörnyezet volt. Jó volt alapvetően ott lenni. 

Most ahol vagyunk ott ki tud menni az ember, találkozni másokkal, például plázákban találkozni. Budaörsön ez nem volt annyira biztosított.”

 

Összegezve a hallottakat, láthatjuk, hogy mennyire fontosak még az első látásra jelentéktelennek tűnő problémák is. Biztos van még hová fejlődnünk, a sorozatunkban bemutatandó példákból tanulhatunk, hogy megtarthassuk és idevonzhassuk az iparűzési adóbevételeinket növelő cégeket. 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.