Már 12 napja éhségsztrájkol egy magyar művész Németországban

(Budaörs, 2014. április 07. – Budaörsi Infó) Németországban, Darmstadtban 12 napja tart éhségsztrájkot egy magyar művész, Kocsis László szólótáncos és koreográfus. Volt munkaadója, a Staatstheater Darmstadt ellen tüntet. Elmondása szerint, így próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a kiszolgáltatottabb külföldi művészeket miként használják ki munkaadóik. Kocsis László nyilatkozott a Budaörsi Infónak.

 

A Budaörsi Infónak adott telefonos interjújában Kocsis László elmondta, hogy már 12 napja folytat éhségsztrájkot volt munkahelye előtt, ahonnan véleménye szerint koholt vádak miatt távolították el.

“A színházban, ahol dolgoztam nagyon komoly szakmai problémák voltak. Ha  fel szeretnék bontani egy énekessel a szerződését, akkor túlénekeltetik, hogy tönkremenjen a hangja. A táncosokat pedig túldolgoztatják, hogy megsérüljenek, és erre hivatkozva elbocsáthassák őket. Én térdsérülést szenvedtem, és rongálással vádoltak meg. Azt kérték tőlem, hogy bontsam fel a szerződésemet, de így minden jogomtól megfosztottak volna.

Végül nem a rongálás miatt bocsátottak el, hanem alkalmatlanságra hivatkozva. Munkám során csak jó kritikákat kaptam helyi és nemzetközi szinten is: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Taipei Times Frankfurter Rundschau, Darmstädter echo etc.

Miután megvádoltak rongálással kórházba kerültem, mert annyira összetört ez az eset. Mikor kikerültem a kórházból és bíróságra akartam vinni az ügyemet, akkor viszont azt mondták a színházban, hogy tartottak egy vizsgálatot amíg bent voltam, és megállapították, hogy nem vagyok bűnös, de az erre vonatkozó bizonyító papírokat megsemmisítették, ami kizárja a lehetőséget, hogy bíróság elé tárjam az ügyem. Mégis elvették az állásomat.”

 

Tizenkét napja tart Kocsis László éhségsztrájkja a Staatstheater Darmstadt előtt, azonban elmondása szerint, csak egy helyi lap hozott le egy rövid hírt arról, hogy éhségsztrájkol. A miértekről szó sem esett. Az Ombudsmannak is írt már levelet az ügyével kapcsolatban, viszont ők nem kívánnak foglalkozni vele. A helyiek megbotránkozva hallják, hogy miként használják ki a művészeket a helyi színházban, azonban tenni nem tudnak ellene, és értetlenül állnak a tény előtt is, hogy egyetlen sajtótermék sem mondja el az igazságot, az okot, amiért ez a férfi 12 napja éhségsztrájkol a színház előtt.

 

Mi a célja az éhségsztrájkkal?

“A figyelemfelkeltés volt az elsődleges célom, hogy a  város lakói beszéljenek erről az ügyről, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy törvénytelen dolgok történnek a színházban, és hogy nem lehet mindent a szőnyeg alá söpörni. Az állami színház mögött az állam áll, ezért tehetik ezt meg. Megpróbálnak ezért mindent elhallgatni, hogy nehogy rossz fényt vessen bármi is az országra.”

 

Milyen problémák merültek eddig fel az éhségsztrájk miatt?

“Erős ember vagyok. Jól tudok meditálni, le tudom lassítani az anyagcserémet, és nem mozgok sokat. Ellenőrzöm magam, nehogy baj legyen. Nagyon nagy nehézséget okoz azonban az, hogy a színház előtt is alszom. A városőrség is többször ellenőrzött már, de ők sem bántanak. A helyiekkel sem volt atrocitásom eddig soha. Az emberek megértenek engem, és tisztelnek, hogy kiállok az ügyem mellett.”

 

 Mit javasolsz a hasonló helyzetben lévő külföldi művészeknek?

“Azt javaslom az itteni művészeknek, hogy ne próbálják meg érvényesíteni a jogaikat, hanem azonnal menjenek el a konzulátusukra, és akkor lehet, hogy kialakul egy olyan nyomás, aminek a segítségével talán változhat valami a színházakban, a művészekkel való bánásmódban.”

 

 Mit üzennél a Magyarországon élő művészeknek?

“Azt üzenném elsősorban a Magyarországon élő művészeknek és rendezőknek, és színházigazgatóknak, hogy alkotni csak nagyon jó munkakörülmények között lehet. A munka atmoszféráját nem tart semmiből megteremteni, ez nem pénzfüggő.

A problémákról beszélni kell, nem pedig elhallgatni. Meg kell találni azt a megoldást, ami mindenkinek jó. Én abban bízom, hogy Magyarországon van olyan erős a kultúra, hogy meg tudják mutatni, hogy ott ilyen nem történhet meg, hogy a művészeknek nem lehet kényszer alatt, megtorló intézkedésekkel, zaklatásokkal és fenyegetésekkel betartani.”

 

Mi lehetne a megoldás a te problémádra? 

“Az én problémámra megoldás nem nagyon lesz, mert úgy van berendezkedve az állam. Hogyha az emberek már tudnak arról, hogy mi folyik itt, nekem már az is elég. Szeretném felnyitni az emberek szemét, és felhívni a figyelmüket arra, hogy ki kell hogy álljanak az érdekeikért.”

 

Kocsis László közösségi oldalára minden nap feltölt egy rövid leírást arról, hogy mi történik vele. Aki teheti kövesse figyelemmel a külföldön éhségsztrájkoló magyar művész sorsát ott is.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.