Nem biztató, hogy megduplázódott a cégalapítások száma az első negyedévben

Idén az első negyedévben 9583 cég szűnt meg Magyarországon, 50 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel csütörtökön. Ugyanakkor kétszer annyi céget, 10 033-at alapítottak, mint tavaly ilyenkor, de ez nem biztató.

 

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt, az újra megugró cégalapítások azonban elgondolkodtatóak.

Az Opten igazgatója szerint a gazdasági kilátások nem indokolják az ilyen magas cégalapítási mutatót, és különösen nem jó jel, hogy a cégalapítások száma ugyan kismértékben, de újra meghaladja a cégtörlésekét. Szerinte a cégalapításokat akkor tekinthetnénk biztató jelnek, ha azt a piac felfutása generálná, de a kapcsolati hálók elemzéséből kiderül, hogy az új szereplők döntő többsége köthető korábbi, adósságot hátrahagyó cégekhez. Így az új vállalkozások csak a cégstruktúra további hígulását jelentik és nem minőségi bővülést – mutatott rá Tóth Tamás.

Az Opten szerint a megszűnési hullám azért nem ért véget, mert a 2012-ben nagy számban indított felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma még mindig magas, miközben egyre több új típusú kényszertörlési eljárást is befejeznek a hatóságok. A végelszámolások száma továbbra sem növekszik, ami szintén azt igazolja, hogy a szigorodó jogszabályok és az új Ptk. egyelőre nem rettentették el a vállalkozókat. Sokan nincsenek is tisztában a változó felelősségi körökkel, vagy kivárnak a jogszabályok gyakorlati alkalmazásával, ez azonban idővel megváltozik. Így az év hátralevő részében a végelszámolások és cégátalakulások számának lassú, de fokozatos növekedése várható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.