Baló Júlia a keleti kultúrához való kötődése okán járt Budaörsön

(Budaörs – 2013. június 5., Budaörsi Infó) Baló Júlia, a népszerű televíziós műsorvezető-riporter (aki az utóbbi időben könyveket ír) is részt vett Budaörsön, a Kínai Kulturális Napok keretében megrendezett Magyar Chan Wu Bajnokság nyitóünnepségén 2013. június 1-jén. Mint kiderült, nem újságíróként jelent meg a rendezvényen, hanem a keleti kultúrához való kötődése okán, s főként azért, mivel már egy évtizede műveli a tai chit. Baló Júlia nyilatkozott a Budaörsi Infónak.


 

 

 

•    A távol-keleti kúltúrához és a harcművészetekhez való kötődéséről mondana néhány szót?
    10 éve foglalkozom ezzel. Akkor romokban volt a televízió, ahol dolgoztam, mindenki „citromarccal” közlekedett, de az egyik kollégám feltűnően vidám és mosolygós volt a kialakult helyzet ellenére is. Kiderült, hogy ő tai chi-mester, és elmentem az egyik órájára, így kezdődött. Azóta eljutottam arra a szintre, hogy szablyával, karddal és legyezővel is végzek formagyakorlatokat. A mester nem gondolta volna, hogy ilyen kitartó leszek, ugyanis nagyon sok tévés járt le hozzá, de két-három hétig tartott csak a lelkesedésük.
•    Járt-e a thai chi-vel kapcsolatban Kínában?
    Igen, jártam, egy kínai mester meghívására voltam ott. Természetesen amellett, hogy magam is űzöm ezt a sportot, az újságíró-riporter énem is dolgozott bennem, és próbáltam minél többet megtudni erről a témáról. Többek között bejutottam egy shaolin templomba is. Például számunkra hihetetlen, hogy Kínában 100 millióan(!) versenyeznek, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik csak hobbi szinten művelik.
•    Azóta is tartja a kapcsolatot a mesterével?
    Igen, bár ezzel kapcsolatban van egy érdekes történet: egyszer összevitatkoztunk valamin, és ez nagyon furcsa volt számára, mert Kínában nem ennyire szókimondóak az emberek, mint nálunk. Akkor azt hittem, hogy ezzel most megszakad a kapcsolatunk, de meglepő módon, ez még inkább összekovácsolta a barátságunkat.
•    Hányadszor vesz részt ezen a rendezvényen?
    Mivel mindegyiken ott voltam eddig, tizedszerre. Sőt, a nemzetközi versenyekre is el szoktam menni, ahol egyben sajtófőnöki és műsorvezetői feladatokat is ellátok.

Baló Júlia az interjú után kedves mosollyal elköszönt, s rá pár percre már a jelen lévő kínai delegáció tagjaival diskurált. Szemmel láthatóan remekül megtalálta a közös hangot velük.

(Budaörsi Infó, EK)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.