Külföldi sajtó Magyarországról – Frankfurter Rundschau, Die Presse

A Frankfurter Rundschau című német baloldali lap a budapesti Sirály klub bezárásáról közölt riportot a hétfői számában.

 

 

A lap szerzője, Cedric Rehman a Kulturális színtér Magyarországon – Idegen a saját hazájában című riportban kiemelte: a magyar kormány nem hagy kétséget afelől, hogy nemkívánatosak a számára kényelmetlen kulturális szerveződések. Hozzátette: a kemény hatósági fellépés és a klub bezáratása “nem éppen az erő jele egy olyan kormánytól, amely azt hangoztatja, hogy szilárdan ül a nyeregben”, de a kulturális értékek újradefiniálására törekvő kormány koncepciójába jól illeszkedik, hogy Budapesten “ne legyen találkozóhelye az alternatívoknak”.

A Sirály “a független és (a hatalom számára) kényelmetlen kulturális színtér utolsó életjele” volt, és “most ennek is vége” – írta a német baloldali lap szerzője.

A Die Presse című osztrák lapban a bécsi izraelita hitközség magazinja, a Wina magyarországi antiszemitizmussal foglalkozó áprilisi száma kapcsán Burkhard Bischof megállapítja: Orbán Viktor Magyarországa nem mutat egyértelmű fekete-fehér képet, hanem “a szürke minden árnyalatát”.

A szerző a lapszemle felvezetésében azt a véleményét fogalmazza meg, hogy a magyar jobb- és baloldal közötti éles polarizáltság már a határokon túlra is kiterjedt. Az emigráns magyarokra már régóta átragadt ez a politikai “izgágaság”, de azok a nem magyarok is, akik szakmai érdeklődésből vagy szimpátiából foglalkoznak Magyarországgal, szintén belekerülnek a “vagy-vagy örvényébe”: dicséred-e Orbán Viktort és ezzel Magyarország barátja, vagy kritizálod és Magyarország ellensége vagy. Természetesen mégsem ilyen egyszerű a helyzet – jegyzi meg a szerző – , illetve csak akkor, ha valaki előre elfogadja a “primitív barát-ellenség séma érvényességét”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.