Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Thália Színházban

Kilenc előadást láthat a budapesti közönség a határon túli magyar színházak szerdán kezdődő szemléjén a Thália Színházban.

 

 

A programot a tavalyi szemléletből kiindulva ismét a színházak ajánlása alapján állították össze. A vasárnapig tartó rendezvényen öt nagyszínpadi produkció, három stúdió-előadás és egy előadóest látható.

A szemlét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészei nyitják meg szerda este Moliere A fösvény című művével, Bocsárdi László rendezésében. Az Arizona Stúdióban az első napon a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carole Fréchette Simon hét napja című darabja Vukosavljev Iván rendezésében látható.

Csütörtökön szakmai napot tartanak, majd este a nagyszínpadon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Yorick Stúdióval közös előadását, Székely Csaba Bányavakság című darabját, Sebestyén Aba rendezését tűzik műsorra. Míg az Új Stúdióban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként Dsida Jenő-estet láthat a közönség “Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak ” címmel Szugyiczky István rendezésében.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs Köztársaság című darabjával vesz részt a szemlén, a Telihay Péter rendezte előadást pénteken láthatja a közönség a nagyszínpadon.

Szombat délután a Yorick Stúdió Kocsis István A tér (monodráma Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről) című művét mutatja be Török Viola rendezésében az Arizona Stúdióban. A Komáromi Jókai Színház A hentessegéd címmel Ladislav Ballek művének színpadi változatát játssza, a darabot Rastislav Ballek rendezte, a produkció a nagyszínpadon szombat este látható.

A szemle zárónapján a kézdivásárhelyi Városi Színház Goldoni Bugrisok című művét, Balogh Attila rendezését mutatja be a nagyszínpadon. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata pedig Tasnádi István Tapasztalt asszony című művét játssza a szerző rendezésében az Arizona Stúdióban.

A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a határon túli színházak számára, és a magyarországi közönségnek pár nap alatt egy helyszínen mutassa be a határon túli magyar színházak előadásait. A szemle alkalmat ad a társulatok szakmai eredményeinek megismerésére, tapasztalatcserére is.

A Thália Színház három játszóhelyén zajló szemle előadásaira kedvezményes árú jegyeket kínál a teátrum annak érdekében, hogy minél többen láthassák a határon túli színházak produkcióit. A nagyszínpadi előadásokra 1500 és 1800 forintba kerülnek a jegyek, míg a stúdióelőadásokat 1500 forintért lehet megnézni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.