Mindjárt itt a Budaörs Fesztivál! – Selmeczi Ágnes szervezőt kérdeztük

(Budaörs – 2013. április 16., Budaörsi Infó) 2013. május 2-5-ig 16. alkalommal kerül megrendezésre Budaörs legnagyobb tavaszi kulturális seregszemléje a Budaörs Fesztivál, mely a műfajok változatos kínálatával, magas művészi értéket képviselő produkcióival igyekszik örömet nyújtani a zenét, a táncot, az igényes kikapcsolódást kedvelőknek. Selmeczi Ágnes szervezőt kérdeztük a részletekről és a várható meglepetésről.

 

 

A különböző korosztályok megszólítása a cél, közösségi élményt kínálva ezekre a napokra, ahol egyszerre jelenhet meg az igényes gyermekprogram, a képzőművészet, a népzene, a világzene, a komolyzene, könnyűzene mellett a színházi, táncművészeti élmény, a civil tevékenység, a zsűrizett kézműves portékák vására aktív foglalkozásokkal: előtérbe helyezve az alkotó tevékenységet, kreativitást.

A fellépők között szerepelnek: Sárik Péter, Micheller Myrtill, Horgas Eszter, Lakatos György, Haumann Péter, Pitti Katalin, Kollmann Gábor,Urbán Orsi, Rutkai Bori, Király Martina, Karácsony János, Gryllus Vilmos, a Fool Moon, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat közreműködése mind garanciát ad arra, hogy igazi kulturális élmény részese lehet a közönség Budaörsön ebben a 4 napban. Az Anna and the Barbies zenekar, Pál Dénes, vagy a Városi Ifjúsági Klubban fellépő tehetséges fiatal formációk, a Zichy Major udvarán felállított jazz és világzenei színpad koncertjei mind izgalmas programot kínálnak a 2013-as Budaörs Fesztivál változatos repertoárjában.

A Budaörsi Művészek Egyesületének SzürreÁlom című csoportos kiállításához kapcsolódik a Krapanj Fotóművészeti Műhely alkotóinak bemutatkozása, ehhez kínál izgalmas helyszínt  a Zichy Major.

Igazi zenei csemegének számít a fesztivál zárásaként a VIVART Budaörsi Sinfonietta Verdi Requiem előadása a Városi Sportcsarnokban, 150 fős kórus, valamint Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István, Fried Péter szólisták közreműködésével, Török Géza Liszt-díjas karmester vezényletével.

A Budaörs Fesztivál összes programja ingyenesen látogatható!

Selmeczi Ágnes, a Budaörs Fesztivál szervezője a rendezvénnyel kapcsolatban izgalmas részleteket árult el szerkesztőségünknek: “Mandel Róbert szervezte eddig, ő kereste meg még tizenöt évvel ezelőtt a várost a fesztivál ötletével. A Budaörs Fesztivál azóta kinőtte magát egy nagyon sokszínű, több helyszínes, nagyon színvonalas rendezvénnyé. Mandel Róbert idén visszamondta, nem tudom az okát, de ő nem kívánja folytatni a szervezést, és akkor fölkértek, nemcsak engem, még másokat is, hogy pályázzunk, és engem választott az önkormányzat képviselő-testülete. Amire nagyon büszke vagyok, hogy egybehangzóan. Egy programtervet adtam be, amihez igyekszem tartani magam, követem egyrészt a hagyományokat is, de ugyanakkor szeretném megújítani ezt a fesztivált, akár programstruktúrájában, akár szellemiségében, aktualizálni szeretném.”

A szabadtéri napon reggeltől estig folyamatosan programok lesznek! 10 órától gyerekprogramok és kézművesvásár is lesz. Meghívást kapott az egyik budaörsi lakásétterem is a rendezvényre, az étterem tulajdonosa kitelepíti a lakását és bemutatja, mert sokan nem tudják, hogy mit is takar az, hogy lakásétterem.”

A Budaörsi Játékszín egy rendhagyó divatbemutatót fog tartani, ahol a színészek, színésznők beöltöznek jelmezekbe. Azt találtuk ki, hogy a színházat ezzel sokkal de sokkal jobban tudjuk hirdetni, és kedvet csinálni a színházi előadásokhoz. Természetesen a Budaörsi Játékszín még megjelenik más formában is ezen a fesztiválon, sátorba is kitelepülnek, ott bárki találkozhat, beszélgethet a színművészekkel.”

“Nekem nagy vágyam volt, és nagyon ragaszkodtam is ehhez, hogy megvalósíthassam a Mozdulatművészeti Társulatnak az Évszakok című táncelőadását, ekkor Bach és Vivaldi fog bömbölni a hangszórókból. Szerintem varázslatos lesz.”

Lesz egy nagyon nagy meglepetés, azt nem árulom el, majd a koncert közben, ami nagyon sok budaörsit fog érinteni, régi álmom fog megvalósulni, amiben Vissy Anna, a Vivace Táncegyüttes vezetője az én teljes partnerem. Nagyon figyeljenek és legyenek ott az Anna and the Barbies koncertjén, mert egy közös varázslat készül, amit akkor fogunk mi prezentálni.”

“A Budaörs Fesztiválnak egy nagyon fontos ismérve, hogy minden program ingyenes, mert Budaörs Város Önkormányzata támogatja, gyakorlatilag a teljes fesztiválprogramot a város finanszírozza. 5, 8 milliót szavazott meg a képviselő-testület a program lebonyolítására. Én azt szeretném, hogy egy olyan színvonalas fesztivál legyen Budaörsön, egy átalakult fesztivál, ami egy olyan hírnévre tesz szert országszerte, hogy erre várakozzanak és készüljenek az emberek, és minél többen jöjjenek, ezáltal egyre többen ismerjék meg Budaörsöt.”

 


A Budaörs Fesztivál programja:

 

2013. május 2. csütörtök:

Kürt Rendezvényközpont

17.00 Sárik Péter Trió feat. Micheller Myrtill
Fesztiválnyitó gála – Városháza
19.15 Bakelit –  lemezborító kiállítás – Városháza aula
zene: Bálint Rezső és barátai
20.00 Horgas Eszter – Carmen show – Városháza díszterem

 

2013. május 3. péntek:

17.00 SzürreÁlom – csoportos képzőművészeti kiállítás – Zichy Major
A megnyitón közreműködik: Haumann Péter, Kossuth-díjas színművész, a Coincidance táncosai, Kollmann Gábor, szaxofon
17.00 -21.00 Jazz-, és világzenei színpad a Zichy udvarban
közreműködik: Király Martina Band, Mnemonic, Kollmann Gábor Band feat. Urbán Orsi
18.00 Lakatos György, Liszt-díjas fagottművész és a Corridor Fagott Quartet koncertje (Evangélikus templom)
19.00 Rock fesztivál (Városi Ifjúsági Klub)

 

2013. május 4. szombat:

Szabadság út – Nagyszínpad:
10.00 Rutkai Bori és Hébe Hóba Banda – Vacka dalok
11.15 Ének Szent György vitézről – zenés bábelőadás
12.00 Gryllus Vilmos koncert
13.00 Miénk itt a tér!  – Vivace Táncegyesület
13.30 Budaörsi Fúvoszenekar (Kisfaludy utca-Szabadság út)
13.30-15.30 hangbeállás
15.30 Széll Kulturális Egyesület – Budaörs Néptáncegyüttes
és a Téka banda
16.00 „Virágok vetélkedése”  – népdalok a Kárpát-medencéből és Moldvából (Gyepük Népe Alapítvány)
16.30 Fool Moon –  vokálegyüttes
17.00 Színésznők a kifutón  – rendhagyó divatbemutató (Budaörsi Játékszín)
17.45 LGT slágerek akusztikusan – Karácsony János trió
19.00 Évszakok – részlet – Magyar Mozdulatművészeti Társulat
19.30 Pál Dénes (The Voice győztes)
20.00 Pitti Katalin koncertje (Katolikus Templom)
20.30 Anna and the Barbies – koncert
22.00 Rákász disco show – a legenda

Régészeti Múzeum – Mesekert
Varázslatos történetek, vidám játékok és kreatív művészeti foglalkozások
A Nagy Rajzolás nemzetközi kampányához kapcsolódó közös mesealkotás
15.00 Mesemondó vendég: Kassovitz László

Kézművesek utcája
Népi és iparművészek, kézműves bemutatók, vesszőkosaras körhinta, népi játékok, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia kreatív sátra, lakásétterem bemutató, gasztronómiai kalandozások, bor és pálinka kóstoló
Kint lesznek a Légimentők, újraélesztési bemutatót tartanak, ott lesz a Futrinka Egyesület – örökbefogadható kutyáikkal, a Nyim-i Lovas Kutyás Terápiás Egyesület Budaörsi Fióktelehelye kutyás bemutatóval, tanácsadással, lesz pónilovaglás, kisvonatozás…..

2013. május 5. vasárnap:

Sportcsarnok:
19.00 G. Verdi: Requiem
VIVART Budaörsi Sinfonietta vezényel: Török Géza, Liszt-díjas karmester
Szólót énekel: Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István, Fried Péter.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.