Három dimenzióban látható újra Knut

Néhány héttel váratlan kimúlása után ismét szinte elérhető közelségbe kerül rajongóihoz Knut, a jegesmedve: berlini kutatók és matematikusok hamarosan a nyilvánosságnak is bemutatják a jegesmedve koponyájáról, agyáról és pofájáról készült modelleket.

A berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) munkatársai a Berlini Műszaki Egyetem matematikusaival együttműködve készítették el a háromdimenziós képeket és modelleket. A matematikusok az IZW komputertomográfjainak képeit 3D-s laborjuk nagyteljesítményű számítógépeinek segítségével feldolgozták, az adatokat pedig egy speciális nyomtatóba táplálták.

A nyomtató hasonlóan működik, mint egy tintasugaras nyomtató, azzal a különbséggel, hogy három dimenzióban dolgozik – mondta Joachim Weinhold, a labor munkatársa. A nyomtatófej a formának megfelelően rétegről rétegre, ásványi por összeragasztásával építi fel Knut koponyájának modelljét. Mivel az egyes rétegek csak 0,1 milliméter vastagságúak, a folyamat órákig tart.

A modellek nem derítenek fényt Knut halálának részleteire, de plusz információkat szolgáltatnak a jegesmedvék szaglását illetően. “Szemléletesen tudjuk demonstrálni a jegesmedvék ezen képességét. Az állatok szaglóagyának méretéből látszik, hogy a jegesmedvék egy kilométer távolságból észlelik a legkisebb molekulákat is. Erre pedig a sarkkörön való túléléshez szükségük is van” – fejtette ki Thomas Hildebrandt, az IZW állatorvosa.

A kutatók a feldolgozott adatokat a modellen kívül máshogy is bemutatják: egy bejárható, interaktív háromdimenziós vetítőteremben minden látószögből megtekinthető a koponya és az agy.

A vadállatkutatók és a matematikusok a jövőben is folytatják közös munkájukat. A preparátumok adatait a tudósok az internet segítségével az intézmények rendelkezésére bocsáthatják, így elkerülhető lehet értékes tárgyak postai továbbítása illetve megspórolhatóvá válnak a költséges szolgálati utak is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.