Líbia: Nincsenek már lázadók Bregában az állami tévé szerint

“Megtisztították a lázadóktól” a kelet-líbiai Brega városát a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők – jelentette a líbiai állami televízió. A hírt egyelőre független forrásból nem erősítették meg.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a felkelők légvédelmi fegyvereikkel járműveken menekülnek a városból. Az értesülések szerint a líbiai légierő nem avatkozott közbe Brega bevételénél. A keleti országrészben a hadiszerencse már napok óta a Kadhafihoz hű erőknek kedvez. Folyamatosan nyomulnak előre a frontvonalat mind keletebbre tolva. A gyengén felfegyverzett és szervezetlen ellenzéki fegyveresek csekély ellenállást tanúsítanak.

Bengáziban, a felkelők Tripolitól hozzávetőleg ezer kilométerre keletre lévő fellegvárában nem működik a mobiltelefon-szolgáltatás.

A tengerparti Rász-el-Unúf hatalmas olajfinomítója lángokban áll. Sukri Ganem, az állami olajipari vállalat vezetője az Eni SpA olasz olajipari óriáscég segítségét kérte a tűz eloltásához. Az olaszok egyelőre nem adtak választ a segélykérésre. A líbiai olajkitermelés harmadára csökkent a harcok okozta károk miatt.

Nyugaton az-Závíját, amely a felkelők megerősített állása volt egy ideig, a kormányerők két hétig tartó elkeseredett harcok árán vették vissza, majd győzelmük szilaj ünnepelésébe fogtak. Szemtanúk “öldöklésről” tettek említést.

A felkelők kezén van még a Tripolitól 150 kilométerre keletre lévé Miszráta, de a város határairól automatafegyverek lövései hallatszanak. Ugyancsak a felkelők ellenőrzik az ország északnyugati hegyvidékes területein lévő városokat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.