Március 15. – Karácsony Gergely: Budapest köztársaság

Budapest köztársaság, mert Budapesten a budapestiek vannak hatalmon – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Köztársaság elnevezésű március 15-i ünnepi nagygyűlésen pénteken az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél.

 

A fővárosi önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott rendezvényén az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a főváros hátat akar fordítani az országnak, hanem azt, hogy “a köztársasági gondolatnak nyújt menedéket”.

A júniusi önkormányzati választások kapcsán azt mondta, sokan elégedetlenek a kormánnyal, de az ellenzékkel is. Az önkormányzati választás azonban nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapestieknek könnyű dolguk lesz a választással – mondta -, mert a fővárosiak számára a kormánynak csak hadüzenete van. Itt jelen vannak azok az értékek, amelyek tagadására építi a kormány a politikáját – hangoztatta.

Úgy fogalmazott, főpolgármesterként a következő öt évben “életigenlő politikát” akar folytatni, amelynek a középpontjában az egészségügy áll: az egészséges utcák, az egészséges lakhatás és az egészséges levegő.

Június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni, mert akkor Budapest marad a “köztársaság őre” – hangsúlyozta.

Kijelentette: ma az állam a köz társasága helyett részvénytársaság. Ugyanakkor – emelte ki – a köztársaság ott van a civil szervezetekben és a polgárjogi mozgalmakban, ahol kiállnak fontos ügyekért. Hozzátette, hogy a köztársaság azokban az önkormányzatokban is jelen van, ahol nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak.

Szerinte az, hogy Magyarország már nem köztársaság, abból is látszik, hogy volt elnöke kegyelmet adott egy “pedofilbűnsegédnek”.

Kifogásolta, hogy a magyar kormány “érdemben nem foglalkozik” a reménytelen helyzetben lévő emberekkel. Példaként említette a pedagógusokat, a diákokat, az állami gondozottakat, a fogyatékossággal élőket, a szegényeket és a hajléktalanokat, és azokat, akik “máshogy szeretnek”. Mint mondta, helyettük a kormány a “figyelmet és a kegyelmet maguknak osztogatja”.

A rendszer leleplezte önmagát, és most recseg-ropog – vélekedett a főpolgármester, hozzátéve, hogy egyre többen lázadnak fel a hatalom ellen.

Magyarország még nem Oroszország, de minden percben közelebb kerül hozzá – mondta a főpolgármester, megjegyezve: napról napra “csúszik ki a kezünkből a kontroll a saját életünk felett”.

A Fridays for Future-t képviselő Aschenbrenner Lili arról beszélt, hogy a szabadságért való küzdelemre emlékezni nem pártpolitikai kérdés.

 

 

Budapest, 2024. március 15. Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fővárosi Önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott, Budapest Köztársaság elnevezésű ünnepi nagygyűlésén az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján, 2024. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Az Egységes Diákfront nevében felszólaló Perlaki-Borsos Noel többek között egy fővárosi diákönkormányzat felállítását kérte.

Schermann Fruzsina, ADOM Diákmozgalomtól azt mondta, lehetnek ők a változás, az aktív résztvevők, akik formálják a jövőt.

Ádám Zoltán közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem volt oktatója kijelentette, olyanoktól érdemes a demokrácia újjáélesztését várni, akik maguk is demokraták. Hozzátette, nem elég demokrataként viselkedni, de komolyan vehetőnek is kell lenni.

Julia Navalnaja, a közelmúltban elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye az egybegyűlteknek küldött angol nyelvű videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a demokratikus Magyarországnak vannak szövetségesei; az a több tízmillió honfitársa, aki egy demokratikus és szabad Oroszországban akar élni. “Jegyezzétek meg, hogy mögöttetek állunk az országotok jövőjéért folytatott harcban. Legyetek bátrak!” – kérte az egybegyűlteket.

A rendezvényen több ellenzéki politikus is megjelent.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.