Szociális támogatások Budaörsön – Változások 2024-től

(Budaörs, 2024. március 6. – Budaörsi Infó) A Képviselő-testület 2024. február 28-ai ülésén módosította az egyes szociális támogatások jogosultsági jövedelem határait az elmúlt évben tapasztalt magas infláció, az élelmiszerárak emelkedése miatt.

 

 

A tavalyi évben bevezetett szociális vetítési alap összege – amelyet az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéről neveztek át – nem változott, továbbra is 28 500 Ft.

A Képviselő-testület a szociális rendelet folyamatos felülvizsgálatával a rászorulók részére továbbra is biztosítani szeretné a szociális támogatásokat, ezzel segítve az idősek, egyedülállók, gyermekes családok mindennapi megélhetését.

 

A módosítás az alábbi támogatási formákat érinti:

 

Lakbértámogatás

Lakbértámogatásra jogosult a nem önkormányzati vagy nem állami tulajdonban lévő, Budaörs Város Közigazgatási területén bérelt lakásban élő gyermeke(ke)t eltartó család amennyiben az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) a kérelem benyújtásának időpontjában legalább egy éve Budaörs Város közigazgatási területén életvitelszerűen lakik és bejelentett lakcímmel rendelkezik,

b) bérelt lakásának mértéke nem haladja meg

ba) 3 személyig 2 lakószobást, illetve 1+2 félszobás lakást, amelynek alapterülete nem nagyobb 65m2-nél,

bb) 3 személy felett személyenként további 20 m2 vehető figyelembe,

c) a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft),

d) vagyona nincs.

 

Települési támogatás rendkívüli krízishelyzetre

Krízishelyzetre támogatás annak a személynek adható, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft), egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 700%-át (199 500 Ft).

 

Települési gyermekvédelmi támogatás

Gyermekvédelmi támogatás annak a gyermeket nevelő személynek adható, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft).

 

Települési temetési támogatás

Települési támogatás nyújtható temetés költségeihez annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft), egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 800%-át (228 000 Ft).

A megállapítható támogatás jövedelemtől függő, 142 500 Ft és 171 000 Ft közötti.

 

Települési lakásfenntartási támogatás

Lakásfenntartási támogatás nyújtható annak a személynek

a) akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft), egyszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap 700%-át (199 500 Ft),

b) vagyona a kérelmezőnek valamint a háztartás tagjainak nincs,

c) a kérelmező által használt lakás nagysága:

ca) 3 személyig 2 lakószobás, illetve 1+2 félszobás lakás, amelynek alapterülete nem nagyobb 65 m2-nél,

cb) 3 személy felett személyenként további 20 m2 vehető figyelembe,

cc) 70 év feletti egyedül élő személy esetében az általa használt lakás nagyságától függetlenül adható támogatás, ha a jogosultsági feltételeknek egyébként megfelel.

 

Települési gyógyszertámogatás

Gyógyszertámogatás nyújtható annak a személynek, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) havi gyógyszerköltsége meghaladja a szociális vetítési alap 20%-át,

b) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%- át (171 000 Ft), egyedül élő esetén a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 750%- át (213 750 Ft) és vagyona nincs,

c) normatív vagy alanyi jogon közgyógyellátásra nem jogosult,

 

Életkezdési kiegészítő támogatás

Életkezdési kiegészítő támogatásra jogosult a gyermek, amennyiben:

a) egyik szülője a gyermek születését megelőzően legalább 12 hónapja Budaörsön bejelentett lakóhellyel, vagy ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Budaörs város közigazgatási területén él, valamint

b) a 2005. évi CLXXIV. törvény 3. §-a szerinti Start-számlát a szülő megnyitotta.

c) a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft).

 

Születési támogatás

Születési támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő, szülő/törvényes képviselő, amennyiben

a) legalább az egyik szülő – a gyermek születésekor, és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül Budaörsön bejelentett lakóhellyel, vagy ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Budaörs város közigazgatási területén él, továbbá

b) a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft), a gyermeket egyedül nevelő szülő esetén a szociális vetítési alap 700%-át (199 500 Ft) és a családnak vagyona nincs.

 

Gondozási támogatás

Gondozási támogatásra jogosult a család, amennyiben

a) a szülő(k) Budaörsön állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, valamint

b) a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft).

 

Gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény

Az 1997.évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (továbbiakban Gyvt) 21/B. § (2) bekezdésben biztosított normatív kedvezményen túl további 50%-os étkeztetési díjkedvezményt kell biztosítani,

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után,

b) a három vagy többgyermekes családoknál gyermekenként, c) tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után, feltéve, hogy a b) és c) pont esetében a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft) feltéve, hogy a családnak vagyona nincs.

Amennyiben a gyermeket, tanulót gondozó családban a gyermek a Gyvt. 21/B. § szerinti normatív kedvezményre, valamint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) a szociális vetítési alap 600%-át (171 000 Ft),

b) ha a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő gondozza a szociális vetítési alap 700%-át, (171 000 Ft.) feltéve, hogy a családnak vagyona nincs a gyermek, tanuló 100%-os mértékű étkeztetési díjkedvezményre jogosult.

 

Kedvezményes üdülés

Az Önkormányzat szociális természetbeni juttatásként, az Önkormányzattal szerződésben álló szolgáltató útján kedvezményes üdülést biztosít, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap hatszorosát (171 000 Ft.) egyedül élő esetében nyolcszorosát (228 000 Ft.)

A kérelem a Hivatalnál az erre rendszeresített formanyomtatványon, tárgyév március 31-ig nyújtható be.

Kedvezményes üdülésre – az Önkormányzat éves költségvetésében az e célra elkülönített keretösszeg erejéig – az a személy jogosult, aki:

a) saját jogú nyugellátásban (62. életévét, illetőleg a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy)

b) átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban (52. életévét betöltött személy) részesül és a támogatás iránt kérelmet nyújt be.

Az Önkormányzat az igénylők számára az elő- vagy utószezonban félpanziós ellátással szállást, továbbá az üdülőhelyre történő oda és visszautazást biztosít.

 

További információ kérhető a Szociális és Egészségügyi Iroda elérhetőségén:06-23/447-935. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.