Szociális Kalauz – Tudnivalók a budaörsi támogatásokról és a 2024-es országos változásokról (LINKEK)

(Budaörs, 2024. január 23. – Budaörsi Infó) Budaörsön az önkormányzat által nyújtott támogatásokra Budaörs városban lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen Budaörsön tartózkodó személyek jogosultak, a szociális vetítési alaphoz (2023. január 1-jétől 28.500 Ft) kapcsolódó jövedelmi feltételek és egyéb szociális szempontok alapján. Több erre irányuló telefonos érdeklődés érkezik a szerkesztőségbe és a közösségi oldalainkon. Az összegyűjtött tudnivalókat megtalálják cikkünkben a budaörsi önkormányzat Szociális Kalauza alapján, amit teljes egészében is elérnek ide kattintva, és le is tölthetik.

 

 

A Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodája koordinálja az önkormányzati hatáskörbe tartozó szociális ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, valamint itt kerülnek elbírálásra a pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmek.

Az Iroda felügyeli az Önkormányzat által fenntartott szociális és gyermekjóléti intézményeket. Ellátja továbbá az egészségügyi alapellátással és szakellátással kapcsolatos ügyintézést és a védőnői szolgálat felügyeletét.

A szociális ellátások elbírálása az aktuális törvényi szabályozások, az ezekhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek, valamint Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletei alapján történik.

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásra irányuló eljárás a kérelmező, vagy a törvényes képviselő, illetve meghatalmazottja (a továbbiakban: kérelmező) kérelmére indul.

A szociális ellátásokra vonatkozó kérelmet az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványokon írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton, a jogosultság megállapításához szükséges igazolások, nyilatkozatok csatolásával a Budaörsi Polgármesteri Hivatalhoz lehet benyújtani.

 

 

Elérhetőségek

 

Irodavezető: Kövesdi Gabriella
Telefon: 06 23 447 933

Titkárság: Bán-Illés Katinka szociális ügyintéző
Telefon: 06 23 447 935

Szociális osztályvezető: Fehér Katalin
(pénzbeli és természetbeni szociális támogatások ügyintézése)
Telefon: 06 23 447 938

 

Intézmény-felügyeleti osztályvezető: Kokavecz-Varga Nóra (Szociális, gyermekvédelmi valamint egészségügyi intézményekkel kapcsolatos ügyintézés, felvilágosítás, panaszügyek kivizsgálása)
Telefon: 06 23 447 928

 

Civil szervezetekkel, Alapítványokkal, valamint az Önkormányzattal ellátási szerződésben álló szolgáltatókkal kapcsolatos ügyek intézése, kedvezményes üdülés
Nagy Zsuzsanna
Telefon: 06 23 447 934

 

Szociális bérlakásokkal kapcsolatos ügyintézés, lakáscélú helyi támogatások, köztemetés, önkormányzati kamatmentes kölcsön, ingatlanok közműfejlesztéséhez helyi támogatás
Szalóki Éva
Telefon: 06 23 880 412

 

Rendkívüli települési támogatás (krízishelyzet, gyermekvédelmi támogatás, temetés költségeihez A-H betűrendig), lakbértámogatás (A-H betűrendig), települési lakásfenntartási támogatás (A-H betűrendig), települési gyógyszertámogatás (A-H betűrendig), települési ápolási támogatás (A-H betűrendig), 70 éven felüliek szemétszállítási díj támogatása (A-H betűrendig), digitális esélyegyenlőségi támogatás
Holczer Brigitta
Telefon: 06 23 447 939

 

Rendkívüli települési támogatás (krízishelyzet, gyermekvédelmi támogatás, temetés költségeihez I-M betűrendig), lakbértámogatás (I-M betűrendig), települési lakásfenntartási támogatás (I-M betűrendig), települési gyógyszertámogatás (I-M betűrendig), települési ápolási támogatás (I-M betűrendig), 70 éven felüliek szemétszállítási díj támogatása (I-M betűrendig), gyermekétkeztetési térítési díj-kedvezmény, tanulmányi ösztöndíjak
Horváth Attila
06 23 447 887

 

Rendkívüli települési támogatás (krízishelyzet, gyermekvédelmi támogatás, temetésköltségeihez N-Zs betűrendig), lakbértámogatás (N-Zs betűrendig), települési lakásfenntartási támogatás (N-Zs betűrendig), települési ápolási támogatás (N-Zs betűrendig), települési gyógyszertámogatás (N-Zs betűrendig), 70 éven felüliek szemétszállítási díj támogatása (N-Zs betűrendig)
Dani Magdolna
Telefon: 06 23 447 926

 

Szünidei étkezéssel kapcsolatos ügyek, születési támogatás, gondozási támogatás, települési adósságcsökkentési támogatás, babaköszöntő csomag, életkezdési kiegészítő támogatás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és az ahhoz kapcsolódó pénzbeli ellátás, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet megállapítása
Láng Noémi
Telefon:06 23 447-927

 

ÜGYFÉLFOGADÁS a Városházán

hétfő: 13:00 – 18:00

kedd, szerda: 08:00 – 12:00; 13:00 – 16:00

csütörtök, péntek:  08:00 – 12:00

IRODAVEZETŐ: szerda: 08:00 – 12:00

 


Az egyes lehetőségekről, odaítélési feltételekről, jogosultságokról és egyéb részletekről a budaörsi önkormányzat Szociális Kalauzában olvashatnak, amit teljes egészében elérnek ide kattintva, és le is tölthetik maguknak.


 

 

A 2024-es változások

 

2024. január 1-jétől a nyugellátások és egyes szociális ellátások növekednek. A 524/2023. (XII.1) kormányrendeletben felsorolásában található többek között az öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátás, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék, fogyatékossági támogatás és vakok személyi járadéka stb.

 


Teljes lista megtalálható ide kattintva.


 

Az efeosz.hu gyűjtéséből a legfontosabb tudnivalók:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján kell minden évben megemelni az ellátás mértékét a fogyasztói árnövekedésnek megfelelően. Az évi fogyasztói árnövekedést a központi költségvetési törvényben találjuk, ami idén 6%. Az emelés január elsejétől lép hatályba automatikusan. Az ellátottaknak nem kell kérelmeznie külön az emelést.

A továbbiakban a fogyatékossági támogatás, az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díjában konkrét számokra lebontva megnézzük mit jelent a januári emelés.

A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére havonta járó pénzbeli juttatás célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá az esélyegyenlőség elősegítéséhez. Fogyatékossági támogatásra a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy jogosult, aki a törvényben meghatározott fogyatékossággal rendelkezik, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.

Az ellátás összege eddig 32 200 forint volt havonta, januártól 39 660 forintra emelkedik.

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Az ápolási díj havi alapösszege 48 405 forintra nőtt 45 655 forintról. Az emelt összegű ápolási díj 72.608 forint, a kiemelt ápolási díj összege pedig 87.129 forint lesz.

Ha Ön más rendszeres pénzellátásban is részesül, az ápolási díj eredeti összegéből ki kell vonni a más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegét, és az így kapott összeg lesz az ápolási díj összege. Ha az ápolási díj és a más ellátás különbözete az ezer forintot nem éri el, a akkor ezer forint összegű ellátást kell megállapítani.

A gyermekek otthongondozási díjat (GYOD) az a szülő (és meghatározott esetekben más hozzátartozó) veheti igénybe, aki súlyos fogyatékossággal élő vagy tartós betegség miatt önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik. Az ellátás a gyermek életkorára tekintet nélkül nyújtható. A GYOD-ot akkor lehet igénybe venni, ha a gyermekről való gondoskodás indoka az, hogy a gyermek súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen.

A GYOD bruttó összege 232 000 forint helyett, januártól 266.800 forint lesz. Ez az évre megállapított legkisebb havi munkabér összege(minimálbér) összegével egyenlő mértékű. A nyugdíjjárulékot ebből is levonják.

Ha még nem részesül szociális ellátásban, azonban Önnek járna, kérelmet forma-nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet benyújtani, a lakcím szerinti kormány-hivatalnál vagy a kormányablaknál.

 

Jogszabályok:

 

A fogyatékossági támogatásról szóló jogszabályok

  • évi XXVI. törvény – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról 22-23/F. §
  • 141/2000. (VIII. 9) Korm. rendelet – a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól

 

Az ápolási díjról szóló jogszabályok

  • 1933. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 40-44. §
  • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 25-30. §

 

A GYOD-ról szóló jogszabályok

  • évi III. törvény – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 38-39/C. §
  • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 20-24. §

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.