Flamingók sokasága jelent meg szokatlan helyeken – mi történhetett a madarakkal?

A vadbiológusok elmélete szerint a madarak azután sodródtak az északi államba, hogy az Idalia hurrikán heves széllökései letérítették őket az útjukról Mexikó és Kuba felől.

 

 

A pénteken a Milwaukee-tól mintegy 40 kilométerre északra fekvő Port Washingtonban látott amerikai flamingók jelentették a faj első észlelését Wisconsin állam történetében – mondta Mark Korducki, a Wisconsini Ornitológiai Társaság tagja – adta hírül a Milwaukee Journal Sentinel című lap.

A madarak 7,6 méterre a Michigan-tó nyugati partvonalától nyugodtan álltak, miközben hullámok csapkodták vékony lábaikat. Három felnőtt madár volt, rózsaszín tollazatukról azonosítható, kettő pedig szürke ruhába öltözött fiatal.

“Ez óriási” – mondta Jim Edelhuber Waukeshából, egy lelkes madármegfigyelő és fotós, aki a vízimadarak megtekintésére sietett, miután a közösségi médiában elterjedt a látogatásuk híre. “Ez hihetetlen.”

A madarak elégedettnek tűntek, mivel Wisconsinban közel 27 fokos meleg volt az ősz első napján. Ryan Brady, a wisconsini természeti erőforrások minisztériumának természetvédelmi biológusa szerint a flamingók többnyire a parton aludtak, miután kora reggel leszálltak “Borzállamban” (Badger State, Wisconsin közkedvelt neve).

A vadbiológusok elmélete szerint a madarak azután sodródtak az északi államba, hogy az Idalia hurrikán heves széllökései letérítették őket az útjukról Mexikó és Kuba felől.

A vihar nyomán országszerte több tucat flamingó jelent meg szokatlan helyeken – többek között Indianában, Kentuckyban, Ohióban és Pennsylvaniában. Az amerikai flamingó tipikus elterjedési területe Florida és más öböl-menti államok, valamint a Karib-tenger és Dél-Amerika északi része.

A flamingók azonban nem az “első” sztármadár, amely idén történelmi látogatást tett Wisconsinban. Májusban a Lángszínű Tanagert – egy trópusi élénk narancssárga madarat – a közeli Cudahyban látták az államban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.