Élelmiszerbiztonsági jótanácsot a húsvéti készülődéshez

(Budaörs, 2023. április 7. – Budaörsi Infó/NÉBIH) Olvassák el cikkünkben a NÉBIH élelmiszerbiztonsági jótanácsait a húsvéti készülődéshez. Vigyázzanak magukra Húsvétkor is.

 

– A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. Elkészítéséhez lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Főzés után már hűtve kell tárolni.

– A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.

 

 

Husvet_sonka1

 

– A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve szükséges tárolni, ügyelve arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel, hiszen a nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

Nyers hús szeleteléséhez külön vágódeszka és kés használata ajánlott. A használat után alapos kézmosás és az eszközök mosogatása ajánlott.

– Felhasználás előtt a zöldséget és gyümölcsöt tisztítsátok meg.

– A tojásos, húsos ételeket alaposan süssétek-főzzétek át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75o C felett).

 

 

sonka_kolbasz_osztas_gazdakor_voroskereszt9

 

– A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.

– A megmaradt ételt minél hamarabb hűteni kell.

– Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljatok szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!

 

Ne felejtsetek el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!

 

 

kezmosas_viz_csap

 

(Budaörsi Infó/NÉBIH)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.