Élelmiszerbiztonsági jótanácsot a húsvéti készülődéshez
- Budaörsi INFÓ
- 2023 április 07.
(Budaörs, 2023. április 7. – Budaörsi Infó/NÉBIH) Olvassák el cikkünkben a NÉBIH élelmiszerbiztonsági jótanácsait a húsvéti készülődéshez. Vigyázzanak magukra Húsvétkor is.
– A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. Elkészítéséhez lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Főzés után már hűtve kell tárolni.
– A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.
– A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve szükséges tárolni, ügyelve arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel, hiszen a nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.
– Nyers hús szeleteléséhez külön vágódeszka és kés használata ajánlott. A használat után alapos kézmosás és az eszközök mosogatása ajánlott.
– Felhasználás előtt a zöldséget és gyümölcsöt tisztítsátok meg.
– A tojásos, húsos ételeket alaposan süssétek-főzzétek át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75o C felett).
– A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
– A megmaradt ételt minél hamarabb hűteni kell.
– Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljatok szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!
– Ne felejtsetek el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
(Budaörsi Infó/NÉBIH)
facebook:
0 Komment