Versenyautók fiktív bérbeadása

(Budaörs, 2022. december 21. – Budaörsi Infó/NAV) A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatvagyonának felhasználásával, kockázatelemzés alapján kezdett ellenőrzést egy társaságnál, amely versenyautók felületét használta reklámozásra az országos ralibajnokságon. A felhasznált autókat azonban bonyolult számlázási láncolatokon keresztül bérelte, és hiteltelen számlákkal próbálta elérni, hogy kevesebb adót fizessen.

 

 

A NAV az Online Számla adatokat elemezve folyamatosan azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy adóelkerülési célzattal jöttek létre.

Így került látótérbe az a társaság is, amely bevételeit reklámtevékenységből szerezte, költségként pedig a reklámfelületként használt autók bérleti díját számolta el.

A NAV megállapította, hogy a versenyautókat a társaság több partnertől bérelte, ezeket a gazdasági partnereket rendszeresen változtatta. Az autók eredetileg kizárólag egy személy, illetve a hozzá kapcsolható gazdasági társaság tulajdonában álltak. Ők intézték az autók szervizelését, a speciális üzemanyag beszerzését és a különféle hatósági ügyeket is. Az autókat azután többször értékesítették és az új tulajdonosok bérbe adták a reklámozást végző társaságnak.

A NAV vizsgálata feltárta, hogy az autók bérbeadását számlázó társaságok valós tevékenységet nem végeztek, szerepük csupán annyi volt, hogy költségszámlát állítsanak ki, azért, hogy a reklámcég adófizetési kötelezettségét csökkentse.

 

A NAV az ügyben több mint 100 millió forint adókülönbözetet állapított meg.

 

(Budaörsi Infó/NAV)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.