Véradó és önkéntes megbecsülési ünnepség volt Budaörsön

(Budaörs, 2022. november 27. – Budaörsi Infó)  2022. november 24-én véradó megbecsülési ünnepséget szervezett Budaörsön a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete. 

 

 

Mi az a pár csepp vér? Neked szinte semmi.
De másnak e néhány csepp, az életet jelenti.
Kevésből lesz a sok, sokból pedig a tenger,
S tengernyi vérrel már segíthet az ember.”

Náhóczki János

 

2022. november 24-én megtelt önkéntesekkel a PostART. A véradó megbecsülési ünnepségen sok budaörsi vett részt.

A jelenlévőket Simon Bernadett, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezet elsősegélynyújtó koordinátora köszöntötte.

Jelen volt továbbá Ódor Fanni, Szigetszentmiklós területi munkatárs, Varga Zsuzsanna, Budaörs területi munkatárs, Monos Zsuzsanna, Páty Alapszervezet elnöke,
Szűcs Ferencné, Zsámbék Alapszervezet elnöke.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (1)

 

Az Önkormányzat részéről tiszteletét tette Láng Noémi, szociális ügyintéző.

A rendszeres véradók és az önkéntesek egy rövid ünnepség keretén belül vehették át az Emléklapjukat. A véradók emlékérmet és egy üveg bort is kaptak.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (4)

 

A jó hangulatról a Romano Glaszo együttes tagjai gondoskodtak ünnepi műsorukkal.

 

Földvári-Nagy Éva, a budaörsi Vöröskereszt területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a  Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében.

„A zsámbéki medence területén az Országos Vérellátóval együtt működve körülbelül évi 2000 egység vért szeretnénk gyűjteni, a tervezettet 90-95 százalékban tudjuk teljesíteni.”

 

Sokszor halljuk azt a szlogent, hogy Adj vért, és ments meg 3 életet! Mit jelent ez pontosan? 

„A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.”

 

Az ünnepségen 51 fő 25-szörös, 11 fő 50-szeres, 1 fő 100-szoros, és 1 fő 111-szeres véradót köszöntötték.

„A véradás empátiáról, segítőkészségről, önzetlenségről szó. Véradók, támogatók, véradás szervezők, lelkes önkéntesek, mi mind hozzátartozunk a véradó mozgalomhoz. Munkánk közben nem várunk hálát, csak azt az érzést, hogy cselekedetünkkel jót tegyünk.

Munkánk sikere nemcsak rajtunk múlik, hanem városunk vezetőitől, szakmai partnereinktől is. Nélkülük nincs tere és lehetősége kibontakozni az emberi jóakaratnak. Köszönjük nekik, hogy évről-évre nemcsak anyagilag, de megjelenésükkel is támogatják szervezetünket.”

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (3)

 

Az ünnepség azonban nem csak a véradókról, hanem az önkéntesekről is szólt, hisz az ő munkájuk nélkül nem tudna működni a gépezet. 

1985-ben az ENSZ közgyűlése december 5. napját jelölte ki, hogy a különböző társadalmak megünnepeljék mindazokat az önkénteseket, akik világszerte áldozatos munkát végeznek a társadalomért. Mindenfajta önkéntességet ünnepel ez a nap, legyen az valamilyen képesség, vagy karitatív tevékenység felajánlása.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (2)

 

„Az ünnepségünkön köszönetet mondunk minden aktív önkéntes dolgozónak, akik a saját szabadidejéből, anyagi elismerés nélkül bármilyen módon segít rászoruló embertársainak.

Ünnepségünkön a budaörsi területen tevékenykedő aktív, jó szándékú, segíteni akaró és tudó önkénteseinket is köszöntjük.

Megbecsülésünk jeléül csekély ajándékkal szeretnénk megköszönni segítségüket, remélve, hogy még sokáig élvezhetjük együtt ennek a munkának a szépségeit.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.