PTE: ígéretes gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén

Az úgynevezett neuropátiás fájdalom elszenvedői kaphatnak új gyógyszert.

 

 

Sikeresen végezték el az első vizsgálatokat embereken azzal az új működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel, amelynek kifejlesztése a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereinek köszönhető.

A baranyai felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nem kezelhető vagy nehezen csillapítható krónikus idegi fájdalomállapotok kezelésére tervezett orvosság kifejlesztése egy 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatás keretében indult meg 2016-ban.

A PTE farmakológusainak és a Semmelweis Egyetem (SE) vegyészeinek felfedezésén alapuló kutatás eredményeként a későbbiekben az úgynevezett neuropátiás fájdalom elszenvedői kaphatnak új gyógyszert.

Neuropátiásnak számít a baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg-sérülés és a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők fájdalomállapota – közölték.

A Toxi-Coop Zrt. és az AdWare Research Kft.-vel közösen eddig lezajlott preklinikai vizsgálatok során mára meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után már sikeresen elvégezték az első, egészséges önkéntesek részvételével zajló humán vizsgálatokat is – olvasható a PTE kommünikéjében.

A fejlesztések folytatásaként a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz. Ezután következhet a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen végzett vizsgálatokkal, s amennyiben e szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet – közölték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.