Legyen a budaörsi óvodákban allergia elleni injekció? – A testületi ülésen a témában döntés születhet

(Budaörs, 2022. július 21. – Budaörsi Infó) Az egyik IV. kerületi óvodában használni kellett az allergia elleni injekciót. A hír bejárta a magyar sajtót, miután a kerület polgármestere hírül adta a közösségi oldalán, hogy az óvónő megmentette egy kisfiú életét. Azért volt Epipen az óvodában, mert egy januári tragikus eset után azonnal intézkedtek, hogy minden oktatási intézményben legyen antiallergiás injekció. Mi a helyzet Budaörsön? Ennek jártunk utána a júniusi nyomtatott Budaörsi Infóban. Megkérdeztük a budaörsi óvodák vezetőit is. A június 22-ei rendkívüli képviselő-testületi ülésen a témával kapcsolatban is döntenek az önkormányzati képviselők.

 

 

Sajnos napjainkban egyre több az allergiás beteg. Januárban egy hétéves kisfiú belehalt a súlyos allergiás rohamába, amit egy mogyorós tortaszelet okozott. Szakértők szerint a kisfiú életét egy EPIPEN injekció megmenthette volna. Az ennyire súlyos allergiás reakció esetén csak ezek az adrenalininjekciók tudnak segíteni.

Amit jó tudni, hogy a súlyos allergiában szenvedők ezt a 16-20 ezer forintos gyógyszert már ingyen is megkaphatják. Az úgynevezett EPIPEN életet menthet, és immáron TB-támogatott gyógyszer lett. Ezeknek az injekcióknak 1 év a szavatossági ideje.

 

 

epipen (1)

 

A fent leírt TB-változás májustól él, és akinek már volt anafilaxiás sokkja, az ezentúl ingyen kapja a gyógyszert, aki pedig veszélyeztetett, az 70 százalékkal olcsóbban veheti majd meg a gyógyszert az eredeti árához képest. Az epinefrin vagy más néven adrenalin egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Mesterségesen is előállítható. Önbelövős injekció – autoinjektor – formájában is kapható.

Anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat.

 

 

epipen2

 

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszer-, gyógyszer-, latex-, vagy rovarméreg allergia (méh- és darázscsípés) kapcsán. Az anafilaxia tünetei: szem- és ajakduzzanat, ödémásodás, torok- és gégevizenyő, hányinger, hányás, gyenge pulzus, verejtékezés, sápadtság, nehézlégzés, hirtelen vérnyomás csökkenés. Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán.

Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

 

A Budaörsi Infó körkérdése a témában a budaörsi óvodák vezetőinek

 

Budaörsön körkérdést tettünk fel a helyi óvodák vezetőinek és az Önkormányzatnak, amire a Mákszem Óvoda, a Zippel-Zappel Óvoda, a Pagony Óvoda és a Mindszenty Óvoda vezetője is válaszolt.

 

 

rozsa_utcai_ovoda4

 

A MÁKSZEM ÓVODA vezetőjétől, Gyöngyösi Máriától megtudtuk, hogy intézményükben folyamatosan törekszenek a gyermekeik biztonságos nevelésére, ellátására.

„Így került sor az Oktatási Hivatal által szervezett 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek napközbeni speciális ellátásának biztosításához szervezett ELMÉLETI és GYAKORLATI továbbképzés elvégzésére 1 dolgozónk részéről 2021. októberében és 2022. április hónapban.

A Budaörsi Mákszem Óvoda a többi budaörsi óvodai intézményvezetővel már konzultált az allergia elleni szer beszerzéséről és használatához szükséges tájékoztatás, oktatás megszervezéséről. Jelenleg mind két dolog – az allergia elleni gyógyszer beszerzése, és hozzá kapcsolódó oktatás megszervezése folyamatban van. Terveink szerint mindezek a 2022/2023. szeptemberében induló nevelési év kezdetére megvalósulhatnak.”

 

 

ovoda

 

A ZIPPEL-ZAPPEL Óvoda vezetője, Ruppel Irén hozzátette, hogy az ő óvodájukba is jár allergiás gyerek. Az allergia elleni gyógyszerét a csoportszobában tartják, a nevelők tudnak róla, tudják, hogy hogyan segíthetnek, ha baj van.

„Június 7-én interaktív elsősegély előadást tartottunk a szülőknek, ahol a gyermekbalesetek és az elsősegélynyújtás volt a téma.”

 

A MINDSZENTY ÓVODA vezetője, Béresné Dajka Katalin a Budaörsi Infónak elmondta, hogy többféle allergiával rendelkező gyermek is jár hozzájuk, leginkább ételallergiában szenvedők.

„Nagyon körültekintően konzultálunk a szülővel, orvostól írásos véleményt kérünk arra vonatkozóan, hogy kerülhet-e közvetlen életveszélybe a gyermek. Nálunk már az óvodás is tudja, hogy mit ehet és mit nem. Ha van olyan esetünk, akkor igen, felkészülünk kúppal, injekcióval, gyógyszerrel az esetleges életmentésre, szerencsére erre eddig nem került sor soha (41 éve).

A sajnálatos esetben, melyet a média felkapott egyértelmű mulasztás történt. Az ilyen helyzetekben egy időben kell megtörténjen a mentők és szülők értesítése, és az életmentés megkezdése. Vannak helyzetek, melyekre egyébként sem tudunk felkészülni (egy soha nem tapasztalt lázgörcs, esetleg rovarcsípés) ezért kellene az intézményorvosi hálózatot megerősíteni.

Kérdés számomra az is, hogy a gyógyszert miért az intézménynek kellene beszerezni? Járjon, alapból felügyelettel, lejárati idő kontrollal. Reméljük, hogy mi szerencsés helyzetben vagyunk az Egészségügyi Központ közvetlen közelében (30 méter).

Visszakérdezek: ők fel vannak készülve egy esetlegesen hasonló esetre? Elsősegélynyújtó tanfolyamot is szervezünk a kollégáknak, legutóbb a pandémia előtt. Sajnos a legutóbbi képzést, melyet a budaörsi Vöröskereszttől igényeltem volna, kemény pénzért kínálták. Jó lenne, ha ez járhatna ingyen a pedagógusoknak.”

 

 

gyerekek_testmozgas_orom_szabadsag

 

A PAGONY ÓVODA vezetője, Bozsó Ottilia a témával kapcsolatban a következőket osztotta meg velünk:

„A hónapokkal ezelőtti tragédia, amikor egy kisfiú halt meg vélhetően allergiás sokkban, természetesen a mi (Pagony) közösségünket is megrendítette. Talán egy héttel később volt aktuális vezetői értekezletünk, ahol nem hivatalosan szóba került, mit tehetünk mi vezetők ilyen esetben, hogy megelőzzük az esetleges tragédiát.

Az én véleményem eltért az általános vélekedéstől, miszerint azonnal be kell szerezni az úgynevezett Epipen tollat. 30 éve vagyok aktívan a pályán, tapasztalom/tapasztaljuk az allergiás problémákkal küzdő gyerekek számának tendenciózus emelkedését. Minden gyerek, aki valamilyen betegséggel érkezik hozzánk (diabétesz, epilepszia, krupp, ételallergia, napallergia, stb.) az átlagosnál több, differenciáltabb figyelmet kíván és nyilván a gyerekekkel foglalkozó kollégák az általános felelősségen felül állandó kontrollt tartanak.

Valljuk meg, ez megterhelő, de egy idő után hozzászoknak és ha nem extrém esetről van szó, napi rutinná válik. Kb. 15 évvel ezelőtt volt egy kislány a Pagonyban, akinek anyukája azért lett szakvizsgázott orvos dietetikus, mert gyermekéről csecsemő korában kiderült, hogy allergiás és a hónapok, évek előrehaladtával csak gyarapodott a szervezetére allergén növények, gyümölcsök, ételek skálája.

Édesanyával és a kislánnyal közvetlen kapcsolatban lévő kollégákkal összeültünk és a doktornő tartott nekünk egy számunkra jól érthető előadást: milyen allergiája van a gyereknek, milyen allergén anyagok mikronnyi mennyiségével sem kerülhet interakcióba a gyerek szervezete, milyen gyakorlati tennivalónk van, hogy elkerüljünk egy (még most is megterhelő leírni) akár végzetes „hanyagságot”.

A heti menü áttanulmányozása után amennyiben szükségét látta, szülő minden napra összeállította és behozta kislánya speciális étrendjét. Külön polc volt a hűtőben, ahol az ő külön doboza volt. A szekrényben szeparáltan tartottunk egy másik zárt dobozt, amiben vágódeszka, kés, evőeszköz, külön elmosogatott tányérjai voltak.

A csoportban a szülőket megkértük, hogy pl. farsangra, amikor batyus bált tartottunk, ne hozzanak be pl. mogyorós nápolyit, illetve a napi gyümölcsevésnél ebben a csoportban száműztük az olajos magvakat. A tavaszi eperszezonnál külön asztalhoz ültettük a kislányt, amíg a pajtásai villával elfogyasztották az epret, majd ment mindenki kezet mosni. Négy óvodai év alatt kétszer kellett rohamkocsival kórházba szállítani a kislányt, egyik sem az óvodai ellátás miatt történt, és nem az óvodából szállították be.

Ennek a hosszabb történetnek az elmesélésével nem az volt a célom, hogy elvessem az allergiás sokk elleni védekezés lehetőségét az óvodákban, vagy feltételezzem, hogy igenis kiszámítható egy sokkos állapot. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy az én 30 éves gyakorlatomban sem a Pagonyban, sem Budaörs 10 másik óvodájában – szerencsére! – nem volt egy ilyen eset sem. És országos szinten sem nagyon hallottunk gyermeket érintő tragikus kimenetelű anafilaxiás sokkról.

A pánikkeltés általában nem szolgálja az adott probléma optimális megoldását. Azzal pedig végkép nem értek egyet, hogy rögtön és azonnal tegyünk minden óvoda/közintézmény elsősegélydobozába egy adrenalint tartalmazó önadagolót. Felkészültek vagyunk-e mi, pedagógusok, hogy pontosan diagnosztizáljunk allergiás reakciókat? Elvárható-e egy pedagógustól, hogy orvosként funkcionáljon? Laikusként el tudjuk dönteni, meg tudjuk ítélni, hogy épp milyen allergiás reakció zajlik a gyereknél?

Az eszköz beszerzésének anyagi vonzatával nem számolok, mert egy gyerek élete sem forintosítható. Itt a Pagonyban néhány szülő pánikreakciójával már találkoztunk. Mivel az államilag támogatott allergiavizsgálatra hónapokkal későbbre lehet időpontot foglalni, ezért magánellátás keretében viszik el – egyébként semmilyen tünetet nem mutató – gyereküket kivizsgálásra.

Saját magam megnyugtatására igyekeztem körbejárni a témát, elsőnek felkerestem a Házi Gyermekorvosok Szövetsége oldalát. (http://www.hgye.hu/)

Amint Ön is látja, semmi információ nincs a témával kapcsolatban. Ezután beírva a Google-ba próbáltam informálódni, de a Web-betegen kívül leginkább a médiumok kattintásvadász versengésével találkoztam. Amennyiben fenntartó úgy dönt, hogy ellátja az intézményeket ezzel az eszközzel, mindenképp kérünk hozzá egy teljes körű tájékoztatót az allergiás sokk élettani részéről, mik azok a tünetek, tünetegyüttesek, ami megjelenésekor feltétlen használnunk kell az eszközt.

Ezek összességében elmondható, hogy az intézmény kollektívája felkészült lehet ilyen esetre.”

 

 

gyerekek

 

 

Az Önkormányzat álláspontja

 

Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az Önkormányzat egyeztetett a Budaörsi Egészségügyi Központtal, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy ennek a gyógyszernek a felhasználásához nincs szükség szakember segítségére. A tünetek azonosításához viszont szükség van odafigyelésre.

„A legfontosabb feladat az, hogy ha baj van, akkor időben be tudjuk azonosítani az allergiás tüneteket. Ehhez szeretnénk majd segítséget nyújtani a budaörsi óvodák dolgozóinak egy oktatás keretén belül. A gyerekeink biztonsága a legfontosabb, ezért a következő testületi ülésen fogjuk tárgyalni ezt a témát. A cél az, hogy minden óvodába kerüljön Epipen és a nevelők tudják, hogy mikor kell ezt felhasználni.”

 

Azt javasoljuk a szülőknek, hogy ha tudnak róla, hogy allergiás a gyermekük, akkor azt mindenképpen tudassák mindig azzal a felnőttel, aki a gyermekükre vigyáz.

Legyen a gyermeküknél megfelelő gyógyszer az allergiára, és önöknél is. Ellenőrizzék a lejárati idejét az injekcióknak.

A budaörsi óvodáknak az információk szerint jelenleg még nincs saját készletük, ezért erről a szülőknek kell gondoskodniuk egyelőre.

 

A helyzet megváltozhat, hiszen a június 22-ei képviselő-testületi ülésen a budaörsi önkormányzati képviselők ezzel kapcsolatban is hoznak döntést.

 

epipen

 

(Cikkünk a témában a Budaörsi Infó júniusi nyomtatott számában jelent meg.)

 

UPDATE

A június 22-ei képviselő-testületi ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy a budaörsi óvodák beszereznek két darab Epipen injekciót, és az injekció beadásához szükséges oktatást önkéntesen egy gyermekorvos, vagy más egészségügyi szakember megtartja a dolgozók számára.

További részletek:

Döntött a képviselő-testület – Minden budaörsi óvodában lesz Epipen injekció

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.