Döntött a képviselő-testület – Minden budaörsi óvodában lesz Epipen injekció

(Budaörs, 2022. június 22. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó júniusi nyomtatott számában, és internetes hírportálunkon is írtunk már arról, hogy egyre több az allergiás beteg Budaörsön is, ezért a helyi óvodák vezetőihez intéztünk körkérdést azzal kapcsolatban, hogy szükség lenne-e az óvodákban Epipen injekcióra. 2022. június 22-én a képviselő-testületi ülésen is szóba került a téma, döntöttek róla a képviselők. 

 

 

Az idei év elején elhunyt egy hétéves gyermek Budapesten, miután súlyos, mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció lépett fel nála.

A budaörsi óvodavezetők, a hivatal és a Budaörsi Egészségügyi Központ között az idei félévben számos egyeztetés zajlott, hogy miként lehet elkerülni egy hasonló tragédiát.

Jelenleg Budaörsön négy önkormányzati fenntartású óvodában van ilyen injekció, amelyeket a szülők vittek be. Az óvodák adatszolgáltatása alapján, 10 óvodában 43 allergiás gyermekről tud az Önkormányzat.

 

 

epipen

 

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy a budaörsi óvodák beszereznek két darab Epipen injekciót, és az injekció beadásához szükséges oktatást önkéntesen egy gyermekorvos, vagy más egészségügyi szakember megtartja a dolgozók számára.

Ez az oktatás óvodánként 2-3 főt érint. A gyakorláshoz hatóanyag nélküli oktatótoll is beszerezhető, amellyel az Epipen használatát az intézményi dolgozók minél jobban elsajátíthatják.

Az Epipen-t úgy tervezték meg, hogy egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is könnyen használni tudja.

A testületi döntés szerint a jövőben akut esetben a Budaörsmed ügyeletes orvosa az óvodai dolgozókkal egyeztetni tudja a jelentkező tüneteket.

A szakemberek meglátása szerint az injekció beadása kisebb kockázatot rejt, mint magának az allergiás tüneteknek a helyes felismerése és azonosítása. Ez alapvetően egészségügyi képzettséget/végzettséget igényel. Sokfajta tünet (pl. pánikroham) lehet hasonlatos az allergiás reakciókhoz.

Így az Önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Budaörsi Egészségügyi Központtal. Ennek a megállapodásnak a keretén belül az Önkormányzat fenntartásában működő óvodák és a hivatal legkésőbb a 2022/2023-as nevelési év kezdetéig leegyeztetik az oktatással kapcsolatos időpontokat.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság az injekciók beszerzéséhez szükséges forrást, összesen 400.000 Ft-ot a Budaörs Város Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12. sz. melléklet, 7. sor „Szociális és Egészségügyi Bizottság kerete” terhére, – 40.000 Ft/intézmény – az önkormányzat fenntartásában működő óvodák 2022. évi költségvetésében pótelőirányzatként biztosítja.

 

A képviselők a napirendi pontot egyhangúan elfogadták. 

 

 

Korábbi cikkünk a témával kapcsolatban:

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2022/06/21/legyen-a-budaorsi-ovodakban-allergia-elleni-injekcio-a-testuleti-ulesen-a-temaban-dontes-szulethet/

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.