Gleccserolvadás miatt el kell költöztetni az Everest alaptáborát

Nepál a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborának költöztetésére készül, mert a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta gleccserolvadás miatt már nem biztonságos.

 

A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használja a tábort, amely a gyorsan vékonyodó Khumbu gleccseren terül el. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, ahol nincs egész évben jég – közölte egy illetékes a BBC hírportáljával.

    “Az áthelyezést előkészítjük, hamarosan az összes érdekelttel elkezdjük a megbeszéléseket. Alapvetően arról van szó, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz, amelyeket látunk. A költözés a hegymászásüzletág fenntarthatósága miatt is fontos” – mondta el Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium egy vezetője.

A tábor jelenleg 5364 méter magasan áll, az új hely 200-400 méterrel alacsonyabb helyre épül – tette hozzá.

A tervek a nepáli kormánynak az Everest-régió turizmusát elősegítő bizottsága javaslatait követik.

A Khumbu-gleccser, mint a Himalája sok más jégfolyama a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad, vékonyodik – állapították a Leeds-i Egyetem tudósai 2018-as tanulmányukban.

A gleccser legnagyobb részét sziklatörmelék borítja, de vannak csupasz jégsziklák, ezek olvadása destabilizálja leginkább a gleccsert. Amikor a jégsziklák olvadnak, a tetejükön lévő kövek és törmelék elmozdul, lezuhan, majd vizes helyek is keletkeznek. Sziklaomlásokat és az olvadékvíz mozgását látjuk a gleccsereken, ami veszélyes lehet – mondta Scott Watson, a kutatók egyike.

Az alaptábor közepén lévő patak a hegymászók és a hatóságok szerint évről évre egyre nagyobb területet foglal el.

Azt is elmondták, hogy egyre több hasadék nyílik meg az alaptábor felszínén. A jég mozgásának, a sziklák zuhanásának zaja gyakran hallható.

A tábor költöztetését javasló bizottság vezető tagja, Khimlal Gautam azt mondta, az emberek jelenléte része a problémának. “Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezen kívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra” – magyarázta.

A nepáli hatóságok szerint a költöztetés 2024-re fejeződhet be.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.