Budaörsön nem kapott helyet és támogatást a színházalapító Dr. Éless Béla emlékére szervezett díszelőadás

(Budaörs, 2022. április 20. – Budaörsi Infó) Valler Gabriella színházvezető közösségi oldalán osztotta meg a hírt tegnap este, hogy az április 20-ai Kassai polgárok című előadásuk elmarad a tatabányai Jászai Mari Színházban, és Budaörsön sem lesz látható. A színdarab díszelőadásával a 2020. december 28-án elhunyt Dr. Éless Béláról a tatabányai színház és a Budaörsi Játékszín (ma Budaörsi Latinovits Színház) alapítójáról szerettek volna megemlékezni.

 

 

A posztból arról értesülhetünk, hogy Valler Gabriella Budaörs és Tatabánya Önkormányzatának is felajánlotta megvásárlásra a produkciót, de nem tartottak rá igényt. Bár a tatabányai Jászai Mari Színház biztosított helyett számukra, de végül mégis le kellett mondaniuk az előadást, mert az előadás jegybevétele nem volt megfelelő, és nem kaptak a megvalósításhoz plusz pénzt az Önkormányzattól.

 

„EZÉRT AZ ELŐADÁST FÁJÓ SZÍVVEL LE KELLETT MONDANOM! (Magánszínházként nem tudtam vállalni a ráfizetést!) EZ A HOZZÁÁLLÁS IGAZÁN „ MÉLTÓ” VOLT Dr. Éless Béla EMLÉKÉHEZ! Szégyellje magát mindkét város vezetése!

REMÉLEM, BÉLA AZ „ÉGI SZÍNHÁZÁBÓL” NEM LÁTJA!” – osztotta meg gondolatait Valler Gabriella.

 

 

valler_eless_2022apr20

 

A posztban az Éless-Szín vezetője csalódottságának adott hangot, hogy Budaörs Város Önkormányzata nemhogy nem vette meg a produkciót, de még a jelenleg Berzsenyi Bellaagh Ádám vezette színház sem adott helyet az előadásnak.

 

Többen kommentben reagáltak erre:

 

valler_eless2_2022apr20

 

Valler Gabriella szerint, „ha Éless Béla nem alapítja meg a színházakat, akkor most nem lenne mit igazgatni. Úgy tűnik, hogy az önkormányzatoknak nem érdekes a színházalapító emléke, munkássága, ennyit nem ér. De nem baj, túllépek mindkét városon! De mit várjon az ember a politikusoktól!”

 

További kommenteket a poszt alatt olvashatnak:

 

 

 

Dr. Éless Béla 80 éves korában, 2020. december 28-án hunyt el. A Budaörsi Játékszínt tíz éven át vezette (1997 és 2008 között). Egyik leghíresebb, ikonikussá vált alakítása a Szomszédokban az összeférhetetlen Kerei Gusztáv adótanácsadó szerepe.

Nélküle aligha lenne ma Budaörsnek önálló színháza.

Munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki. 2020-ban tevékenységéért megkapta a Gobbi Hilda életműdíjat és Zugló díszpolgára címmel tüntették ki.

Budaörsön legutoljára 2015-ben találkozhatott vele a helyi közönség. Vaszary János Ma éjjel szabad vagyok című darabját a Budaörsi Latinovits Színház színpadán láthatták Éless Béla rendezésében és szereplésével.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.