A nagy visszatérés – Éless Béla ismét Budaörsön

(Budaörs, 2015. október 10. – Budaörsi Infó) Vaszary János Ma éjjel szabad vagyok című darabját hamarosan a Budaörsi Latinovits Színház színpadán is láthatják, nem más, mint Éless Béla rendezésében és szereplésével.

 

 

Éless Béla alapította a Budaörsi Játékszínt, – ami most már a Budaörsi Latinovits Színház nevet viselni – majd 11 éven keresztül volt a budaörsi színház igazgatója.

Jelenleg az Éless-Szín tulajdonosa és művészeti vezetője. Azt a célt tűzte ki maga és színháza elé, hogy a kőszínházzal nem rendelkező kerületekben és vidéki településeken színvonalas előadásokat mutassanak be.

“A jó ízű szórakoztatással egyidejűleg darabjaink bemutatják gyarlóságainkat, az emberi lét komikus mozzanatait és reményeink szerint a társadalmi magatartásunk vonzó, humánus tartalmait is.” – mondta el Éless Béla a Budaörsi Infónak.

Színháza jelenleg állandó helyszínnel nem rendelkezik, több intézmény színpadán tekinthetőek meg előadásaik, október 30-án este 19 órakor itt nálunk Budaörsön is találkozhatunk velük.

Éless Béla a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon örül, hogy meghívta a jelenlegi igazgató, Frigyesi András, hogy a helyi színpadon adhassák elő darabjukat.

“Szeretném a budaörsi közönségnek megmutatni, hogy magánszínházként hol tartunk.

Az életem szempontjából nagyon fontos 11 évet töltöttem Budaörsön a színházban, ez számomra egy nagyon jó alap volt.”

 

Miben különbözik az Éless-Szín az egykori Játékszíntől?

“A mostani színházam egy üzleti vállalkozás, amit a bevételeinkből tartunk el. Ezért is nehezebb, hisz itt nincs állami támogatás.

Magánszínházként a műsorpolitika nem lehet annyira színes, mint egy önkormányzati színháznál, ahol az adott éves támogatás módot ad arra, hogy több műfajban gondolkodjon az ember. A magánszínháznál csak olyan darabot szabad bemutatni  ahol biztos a siker közönségnél.”

 

Mit gondol a Budaörsi Latinovits Színház jelenlegi működéséről?

“Nagyon tetszik, hogy a művészi színvonalat emelni óhajtják. Nagyra becsülöm a Lukáts Andor-féle művészi színházakat és jónak tartom, hogy a hangsúlyt a gyerekszínházra tették. Egyebet kritizálni nincs jogom.

Örülök, hogy az igazgató úr úgy döntött, hogy a művész színházi vonulat mellett gondolkodik azon, hogy a szórakoztató színházi vonalat is – amit én képviselek – bemutassa.”

 

A névváltoztatásról – Játékszínről Latinovits Színházra -, mit gondol?

“A jelenlegi név nekem különösen fontos és szép, hiszen Latinovits Zoltán öccsével több évtizedes barátság köt össze minket.

Persze fájt, amikor megváltozott a név, de ez egy önkormányzati intézmény.”

 

Milyen érzés, hogy nemsokára ismét a budaörsi színház színpadára lép?

“Örülök, hogy módom van megmutatni, most nehezebb körülmények között is, hogy hogyan tudjuk képviselni ezt a szórakoztató irányzatot. Nagy várakozással vagyok az előadás miatt, de azt látom, hogy sokan érdeklődnek már most a darab iránt, amit én rendezek.”

 

Milyen tervek vannak jelenleg ön előtt, amit szeretne megvalósítani?

“Azon dolgozom, mivel állandó játszóhelyet nem tudok bérelni, mert nincs annyi pénzem, hogy Zuglóban és Csömörön minél több előadásunk legyen.

A nagy cél természetesen az, hogy ismét legyen egy saját színházam, és hogy megtudjam ennek teremteni a feltételeit – ehhez még sok munkára lesz szükség.”

 

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk!

 

Ne feledjék Éless Béla rendezésében és szereplésével a Budaörsi Latinovits Színházban 2015. október 30-án 19 órakor tekinthetik meg a Ma éjjel szabad vagyok című háromfelvonásos bohózatot.

 

A darabról és a  szereplőkről:

A Balaton partján vagyunk, a múlt század 30-40-es éveiben. De lehetnénk a Riviérán is, olyan színes, érdekes a vendégsereg a kellemes szállodában.

Mici (Nyertes Zsuzsa) kereset kiegészítés céljából, apróhirdetések révén vállalja, hogy „odaadó partnere” legyen különböző, jómódú férfinak.

Péter (Tóth Roland) minden pénzét bedobja, hogy Ivánnal (Kautzky Armand) együtt, végre jól érezzék magukat.

Ödön (Koncz Gábor) Mici férje, úgy érzi, még időben érkezik, hogy megakadályozza saját, 100. felszarvazását.

Adél (Borbáth Ottília) szigorú erkölcsi elvei nem akadályozzák abban, hogy most már alkatához, igényeihez méltó partnert találjon, akár erőszakkal is!

Márta (Madár Veronika) megunta az otthon „polgári” légkörét és valódi kalandokra vágyik.

No, és megérkeznek Fülöpék is. (Kertész Péter és Valler Gabriella), hogy meglepjék Ivánt, aki már eljegyzett vőlegénye lányuknak, Ilonkának (Boldizsár Tünde).

A Portás és a Szobalány (Éless Béla és Plaszkó Éva) nem csupán szolgálnak, de alakítják is az egyre kacagtatóbb helyzeteket.

Ezen az estén mindenki úgy érezheti: Ma éjjel szabad vagyok!

Vaszary János, a szerző – a francia bohózatok komikus helyzeteit jó érzékkel helyezi át magyar környezetbe –, igazán megérdemli, hogy felfedezzük, és együtt élvezzük bohózatát.

 

Jó szórakozást!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.