A képviselő-testületi ülésen történt – Módosítani kellett a város költségvetését az elszabadult energiaárak miatt

(Budaörs, 2022. március 24. – Budaörsi Infó) Már most, márciusban módosítani kellett a város költségvetését az elszabadult energiaárak miatt. Ezért volt szükség a rendkívüli képviselő-testületi ülést összehívására 2022. március 23-án Budaörsön.

 

 

Löfler Dávid (Fidesz-KFNP) napirend előtt arról beszélt, hogy több lakos jelezte neki, hogy olyan csíkplakátokat ragasztott ki dr. Szél Bernadett, ellenzéki képviselő-jelölt, amelyek nehezen távolíthatók el.

Wittinghoff Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy miközben a kormány közpénz-milliárdokból borítja be az országot plakátokkal, az ellenzéknek sokkal kevesebb lehetősége van kampányolni.

Hozzátette: nemcsak Orbán Viktor nem áll ki vitázni, hanem a helyi jelölt sem ment el a felajánlott tévévitára. Ezért arra kérte a képviselőt: inkább a demokratikus értékeket, az esélyegyenlőséget és ne a villanyoszlopokat védjék meg.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kérte, hogy a Farkasréti úton, a fizioterápiai épület mellett alakítson ki az önkormányzat mozgáskorlátozott parkolóhelyet. Javítsák ki a Budapesti út 97. előtt megsüllyedt járdát, illetve a Rózsa utcai óvodában, ahol a mai napig kézi erővel történik a locsolás, építsenek ki egy takarékosabb és hatékonyabb öntözőrendszert.

 

 

testulet220324 (3)

 

Azért pedig köszönetet mondott, hogy a legutóbbi testületi ülésen jelzett üzemen kívüli gépkocsit elszállították a Farkasréti út 36. elől. Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője mindhárom kérésének teljesítésére ígéretet tett.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Lévai utca 29. és Patkó utca 7. közötti parkban található – jelenleg még lezárt – szökőkút sérült lépcsőinek javíttatását kérte, amire szintén ígéretet kapott az ügyosztályvezetőtől.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Hegyalja utca és környéke lakóinak köszönetét tolmácsolta, ahol a BTG kijavította a korábban panaszolt a kátyúkat.

 

Első napirendi pontként 400 millió forintos forrásátcsoportosítást hajtott végre a testület, amire az energiaár növekedése miatt volt szükség, hogy zökkenőmentesen működhessenek az önkormányzati intézmények.

Wittinghoff Tamás megjegyezte, nemcsak az energiaárak nőnek, de például az építőanyagoknál már két számjegyű az infláció. Döntöttek a 2022-23. évre vonatkozó gáz- és villamosenergia közbeszerzések kiírásáról.

 

 

testulet220324 (7)

 

A villamosenergia-beszerzésre az erről szóló 2007. évi LXXXVI. és a közbeszerzési törvény alapján hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, míg a gázenergiára nyílt közbeszerzési eljárást indítanak. Nem kíván kisajátítani az önkormányzat egy, a Szarvas utcában található ingatlanrészt, amellyel kapcsolatban hosszú évek óta vita van.

Dr. Bocsi István jegyző szerint az önkormányzatnak egyszerűen nincs szüksége az ingatlanra az ott tervezett út kialakításához, ezért nem fogják sem pénzben kiváltani, sem más ingatlanra elcserélni.

Ennek kapcsán hosszas vita bontakozott ki a Frankhegyen lévő ingatlanokkal kapcsolatban. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület több képviselője és a polgármester is azt kérte, hogy a Fidesz-frakció foglaljon világosan állást ebben a kérdésben: egyetértenek-e azzal, hogy a város túlnépesedése ellenére a Frankhegy területén zöld utat adjanak az építkezéseknek ezen a több mint 130 hektáros területen.

 

 

testulet220324 (1)

 

Ez utóbbi esetben csak a közművek és az utak kiépítése tízmilliárdos nagyságrend lenne még a 10 évvel ezelőtti becslések szerint is. Ráadásul a tartósan kiköltözők ellátása olyan intézményi fejlesztéseket követelne az oktatás és a szociális ellátás területén, valamint a közlekedésben, ami kezelhetetlen helyzeteket idézne elő.

A Fidesz frakció tagjai megkerülték a választ. Löfler Dávid (Fidesz-KFNP) főleg arról beszélt, hogy az évi egy közmeghallgatás helyett minimum kettőre lenne szükség.

Dr. Bocsi István jegyző szerint a város az elfogadott szabályozási terv szerint lépésről-lépésre szeretett volna haladni Frankhegy ügyében, de a Víziközmű Társasággal elakadtak a tárgyalások, mert ők egyeztetések helyett inkább beperelték az önkormányzatot, így a korábban megkezdett tárgyalások helyett bírósági eljárások folynak.

Wittinghoff Tamás azt vetette közbe, hogy a város más területein is a lakók anyagi tehervállalásával épültek ki a közművek. A közművesítést lehetetlen kizárólag az önkormányzattól elvárni, és tisztességtelen is lenne.

A többség megszavazta, hogy Budaörs Város Önkormányzata egyetért a Magyar Önkormányzatok Szövetségének szakértők által kidolgozott reformcsomagjával, amelyben a szövetség a magyar önkormányzatiság helyreállítása és a minőségi közszolgáltatások biztosítása érdekében szükséges legfontosabb lépéseket fogalmazta meg.

A testület felhatalmazta a polgármestert a 10 pontos nyilatkozat aláírására. A vitában felszólaló dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) politikai lózungnak nevezte a szöveget, de a polgármesternek arra a kérdésére, hogy melyik pontot nem tudja elfogadni, nem válaszolt.

 

 

testulet220324 (4)

 

Majd minősíteni kezdte a legnagyobb múltra visszatekintő önkormányzati szövetség vezetőit, többek között Gémesi Györgyöt, és a MÖSZ alelnökét Karácsony Gergelyt.

Amikor a polgármester felszólította, hogy hagyja abba ezt, a Fidesz frakció jelen lévő két tagja kivonult a teremből.

 

 

testulet220324 (2)

 

Támogatta a képviselő-testület a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium kérelmét, hogy a város tulajdonában lévő Templom tér 12. alatti ingatlanban, az emeleti szálló rész 3 szobájában térítésmentesen helyezhessenek el Ukrajnából a háború elől menekülteket. Szintén támogatták, hogy a Budaörsi Latinovits Színház a 2022. március 27-i előadásának teljes jegyárbevételét az ukrajnai menekültek megsegítésére ajánlja fel a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének közreműködésével.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.