Érdemes odafigyelni az utakon!

Bár valójában tavaszt írunk, kedden ideiglenesen visszatér a kedvezőtlen időjárás. Viharos szél, eső, a hegyekben havazás várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki. Az úton lévőket fokozott óvatosságra intjük.

 

 

A kedd éjfélig szóló előrejelzés szerint Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések várhatóak. Az Alpokalján, a Bakonyban és a Balaton térségében a széllökések erőssége akár 90-100 kilométeres is lehet.

Kedden országos, ismétlődő esőre kell számítani, amit helyenként, előbb az észak-dunántúli hegyekben, később a Dunántúl sík területein havazás válthat fel. Síkvidéken intenzív csapadékból átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű, a magasabban fekvő területeken több centiméter vizes hóréteg is kialakulhat.

Az utakon ezért mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre intünk.

Rossz látási viszonyok között és csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk!

Esős időben célszerű kerülni az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból! Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására!

Az erős szél nagyban befolyásolhatja a jármű úton tartását. Ennek figyelembe vételével válasszák meg az utazási sebességet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a balesetek megelőzéséért maguk a közlekedők tehetnek a legtöbbet a szabályok maradéktalan betartásával. Vigyázzanak magukra és egymásra!

„…hogy mindenki hazaérjen!”

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.