Tállai András: áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál.

 

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára kifejtette: a két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát. Például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig – tette hozzá.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként – részletezte a szabályokat Tállai András.

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie. Az adóhivatal dolgozik helyette. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel – mondta.

Kiemelte, hogy a legkisebb vállalkozások adómentessége egy olyan speciális kormányzati kedvezmény, amely a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti.

A katások ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít. A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem – húzta alá az államtitkár. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.