Koronavírus – Közzétették a bővített bértámogatás érintett ágazatainak listáját

Közzétette a kormány a honlapján pénteken, mely ágazatok kapnak segítséget a bővített bértámogatás révén.

 

 

A tájékoztatóban azt írták: a kormány a bértámogatás kiterjesztésével jelentős támogatást nyújt a bezárás által érintett gazdasági ágazatok szereplőinek.

“Továbbra is alapelvünk az, hogy egyetlen magyar vállalkozást sem hagyhatunk az út szélén” – fogalmaztak, hozzátéve: a cél az, hogy a járvány alatt is megvédjenek minden magyar munkahelyet.

Azt írták: a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet még pénteken megjelenik. Az új szabályok értelmében az érintett ágazatok március hónapra vehetik igénybe a bértámogatást.

Az érintett tevékenységet végzőknek márciusban nem kell bérleti díjat fizetniük az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében. A már megfizetett bérleti díjakat március 16-ig vissza kell fizetni.

A rendelet részletesen meghatározza azokat a tevékenységi köröket, amelyekre ez a támogatási forma vonatkozik.

 

Az érintett tevékenységi körök: iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem; audio-, videoberendezés kiskereskedelme; textil-kiskereskedelem; villamos háztartási készülék kiskereskedelme; bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme; könyv-kiskereskedelem; papír-, írószer-, irodaszer- és nyomtatvány-kiskereskedelem; zene, videófelvétel kiskereskedelme; sportszer-kiskereskedelem; játék-kiskereskedelem; ruházat-kiskereskedelem; lábbeli-, bőráru-kiskereskedelem; óra-, ékszer-kiskereskedelem; egyéb m.n.s. (máshová nem sorolt) új áru kiskereskedelme (kivéve az optikai és mezőgazdasági tevékenység); használtcikk bolti kiskereskedelme; szabadidős, sporteszköz kölcsönzése; videókazetta, lemez kölcsönzése; egyéb személyi használatú háztartási cikk kölcsönzése (kivéve építési és szerelési munkához kapcsolódó cikk kölcsönzése); egyéb foglalás; szerencsejáték, fogadás, kivéve a totózó és lottózó; szórakoztatóelektronikai cikk javítása; lábbeli, egyéb bőráru javítása; bútor, lakberendezési tárgy javítása; óra-, ékszerjavítás; egyéb személyi, háztartási cikk javítása (kivéve kerékpár javítása); fodrászat, szépségápolás; m.n.s. (máshová nem sorolt) egyéb személyi szolgáltatás; dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme; oktatási intézményben működő vállalkozások esetén egyéb vendéglátás, járművezetés-oktatás; m. s. s. (máshová nem sorolt) egyéb oktatás; oktatást kiegészítő.

 

A kormányrendelet egy további fontos rendelkezése, hogy a kata szerint adózó vállalkozások és vállalkozók, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók is mentesülnek a kata, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól – közölték. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.