Krasznai Gáspár beszámolója a Budaörsi Sapszon Ferenc kórus elmúlt évéről

(Budaörs, 2021. február 27. – Budaörsi Infó) Mint minden évben, idén is megkaptuk Krasznai Gáspár karnagy éves beszámolóját arról, hogy a Budaörsi Sapszon Ferenc kórusnak hogyan telt az éve.

 

 

Krasznai Gáspár beszámolójában azt írja, hogy jó lenne, ha úgy kezdhetné az idei beszámolóját is mint a korábbi években: felsorolva azt a 14-15 ünnepi alkalmat és helyszínt, amelyen a kórus meghívott szereplőként énekelt egy-egy rendezvényen, vagy önálló koncertet adott. Viszont sajnos a koronavírus-járványhelyzet átírta a terveket.

 

„A 2020. év a kórusunk életében is rendhagyó volt a világjárvány miatt.

Februárban még meghívást kaptunk a Budaörsi Gazdakörtől, hogy énekeljünk a „Farsangoló” rendezvényén, majd később a „Székely Szabadság Napja” ünnepségen. Mindkettőnek eleget tettünk – előbbinek február 21-én, utóbbinak március 10-én –, de ezt követően a Kórus – a világ valamennyi énekkarához és énekegyütteséhez hasonlóan – elnémult.

Pedig szép terveink voltak az év hátralévő részében is:

– Nagypénteki zenei áhítat a budaörsi evangélikus templomban

– Országos Dalárnap az Erkel színházban

– TRIANON100 centenáriumi emlékkoncert a budaörsi katolikus templomban

– Trianon-centenáriumi előadás a budaörsi Jókai Művelődési Központban a Magyar Történelmi Szalon rendezésében

– Krasznai Gáspár karnagyi doktori koncertje a Zeneakadémia Nagytermében

– „In memoriam César Franck” emlékkoncert a budaörsi katolikus templomban a francia romantikus zeneszerző halálának 130. évfordulóján

– Budaörsi Advent keretében adventi koncert az evangélikus templomban

– Utazás Bretzfeldbe és fellépés Budaörs testvérvárosában

– Nemzetközi békekoncert a Chorus Inside International szervezésében

– Vivaldi-koncert a budaörsi katolikus templomban a budaörsi Souvenirs kamarazenekarral

– Chorus Inside International nemzetközi minősítő kórusfesztiválon való részvétel a horvátországi Rovinjban

– “Bárdos Lajos Zenei Hetek” a budai ciszterci Szent Imre templomban

– Matiné koncert a Nemzeti Galériában

 

Ezek egyike sem valósulhatott meg.

 

November 11-én a Leopold Mozart Zeneiskola szűk körben ugyan, de megtartotta a hagyományos Márton napi Vesperást a katolikus templomban, melyen kis létszámban a kórusunk is részt vett.

Az év legnagyobb eseményére rendhagyó módon online került sor december 20-án, amikor a „Christmas Inside Rome” nemzetközi online minősítő kórusfesztiválra neveztünk be azzal a felvétellel, amely 2019. december 15-én készült a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium dísztermében.

A kedves Olvasónak talán nehéz elképzelnie, hogyan zajlik egy ilyen kórusfesztivál az online térben, ahol a résztvevők nem élőben hallják egymás produkcióit, hiszen személyesen nincsenek jelen. Egy évnél nem régebbi felvételt küldenek el maguk helyett, amelyet a zsűri tagjai otthonról értékelnek és pontoznak. A fesztivál szervezői a zsűri tagjaitól kapott pontszámok alapján online hirdetnek eredményt és virtuális okleveleket osztanak ki. Az online megmérettetésnek azonban vannak hátrányai is. Míg élő előadásnál egy pontatlan ritmus, vagy egy rossz hang esetleg elsiklik, addig a felvételnél ez nem lehetséges.

A bírálók ugyanis annyiszor nézik és hallgatják vissza, ahányszor akarják. További hátrány, hogy a videó nem tudja helyettesíteni egy kórus személyes varázsát, vagy kisugárzását.

 


sapszonkorus

Ezen a római online fesztiválon a Sapszon Kórus ARANY oklevelet kapott. A három olasz és két orosz tagból álló bizottság Krasznai Gáspárt pedig a FESZTIVÁL LEGJOBB KARNAGYA címmel jutalmazta. A produkció sikeréhez hozzájárult Szabó Marcell budaörsi zongoraművész hangszeres, valamint Burkus Boglárka szóló énekesi közreműködése is – a szerk!


 

Összefoglalva: 2020. a tervek éve volt, kevés megvalósult fellépéssel és sok bezártsággal egybekötött otthoni zenehallgatással, a kórus koncertekben gazdag korábbi éveinek felvételeiből.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.