BÚÉK BUDAÖRS 2021 – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntője

(Budaörs, 2020. december 31. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének hagyományteremtő kezdeményezése nyomán, idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS!

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője

 

Nagyon sokan vártuk már, hogy véget érjen ez az év, amely bizony nem sok jót tartogatott az ország többségének. A koronavírus járvány mindenkinek alaposan átírta az életét. A legnagyobb tragédia természetesen azokat érte, akik a szeretteiket veszítették el, de a betegek közül is sokan kemény időszakot éltek meg a gyógyulásukig.

Kitörölhetetlen nyomot hagy ez az időszak a fiatalok életében is. Egész generációk maradnak ki pótolhatatlan élményekből, felborult a tanulás megszokott rendje, és – friss kutatások szerint – még az is nyomasztotta őket, hogy az idősek esetleg miattuk fertőződnek meg.

De a felnőtteknek is kemény időszak volt ez. Sokaknak szűnt meg a munkahelye, vagy csak rövidebb időben dolgozhattak, és csökkent a családi bevételük. A home office sem olyan vonzó mindenki számára. A családi és munkahelyi kapcsolatok beszűkülése pedig depresszívvé teheti az embereket.

Budaörs ezekben a nehéz időkben is jól vizsgázott, fegyelmezetten betartottuk a szabályokat, rengeteg önkéntes segítette a rászorulókat és a szolidaritásnak megannyi formájával találkozhattunk ebben az évben.

Kiemelt köszönet illeti az egészségügyben dolgozókat, a tanárokat, a hivatalok munkatársait, a boltosokat, és megannyi szolgáltatót, akik magukat veszélyeztetve működtették a várost és biztosították a szolgáltatásokat.

Nagy csalódás volt viszont a kormány magatartása. Más országokhoz képest jóval kevesebbet áldozott a munkahelyek megmentésére, nem hosszabbította meg a munkanélküliség időszakát, és a járványhelyzetet arra használta ki, hogy gyengítse a politikai ellenfeleinek tekintett önkormányzatokat. Pedig éppen ebben az időszakban látszott a legélesebben, hogy az önkormányzatok vannak a frontvonalban, ők ismerik legjobban a helyi körülményeket, ők tudnak a leghatékonyabban segíteni. Ennek ellenére, újabb és újabb ötletek jöttek az önkormányzatok pénzügyi kifosztására: elvették a gépjárműadó bevételt, megfelezték az iparűzési adó mértékét, miközben megtiltották, hogy helyben új adókat vessenek ki, vagy akár csak a szolgáltatások árát emeljék.

Nagyon veszélyes helyzet alakult ki az év végére. Olyan mértékűvé váltak az elvonások, amelyek már a kötelező feladatok ellátását is veszélyeztetik.

Egy óévbúcsúztató beszédben nem nagyon illő politizálni, de ez már nem politika – ez a mindennapi életünk! Van egy város, amely a saját erejéből, az itt élők szorgalmából és tehetségéből vált olyan hellyé, ahol jó élni, ahol kiválóak a szolgáltatások, ahol pezsgő kulturális és sportélet folyik, ahol az iskolák országos mércével is kiemelkedőek. Ezt a várost próbálják meg tisztességtelen eszközökkel elszegényíteni és olyan helyzetbe hozni, amikor már nem csak fejlődni nem tud, de az eddig elért színvonalat sem lesz képes fenntartani. Ez már nem játék. Ha egy család költségvetésének 30-40 százalékát hirtelen elveszik, akkor ott drámai életszínvonal esés következik be. Most ugyanez fenyeget városi szinten is.

Át kell gondolniuk az itt élőknek, hogy egy demokráciában szó nélkül eltűrjük-e ezt, vagy megtaláljuk közösen a módját, hogy megállítsuk az igazolhatatlan kifosztását a településünknek.

Ezek a pénzügyi nehézségek – ha kisebb mértében is –, de hosszabb ideje sújtanak bennünket. Az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén évente elvont több mint kétmilliárd forint éppen azt a pénzt viszi el tőlünk, amiből nagyobb volumenű beruházásokat tudtunk volna végrehajtani.

Szerencsére 2020-ban még nem sikerült megállítani a fejlesztéseket. Sok mindennel gyarapodott a város. Befejezés előtt a Zombori utcai idősotthon bővítése. Megújultak a negyvenéves távhővezetékek a lakótelepen. Elkészült az új buszvégállomás, amely azonnal egy nemzetközi építészeti díjat is elnyert.  Szeptemberben 331 millió forintnyi beruházás megvalósításáról döntöttünk, aminek köszönhetően utak, parkolók, játszóterek újulhatnak meg. Kérdéses, hogy az újabb elvonások fényében mennyire kell majd újraterveznünk a 2021-es költségvetésünket.

 

 

2020_03_autobusz_palyaudvar (14)

 

Az egyik legnagyobb ingatlanos cég közvélemény-kutatása alapján, az agglomerációban, Szentendre és Budaörs lett a két legélhetőbb város. Erre is büszkék lehetünk.

De nem csak a fejlesztések terén értünk el fontos eredményeket. A budaörsi Illyés gimnázium ismét az élvonalban végzett, a harmadik legjobb vidéki iskola lett. Több tanulójuk ért el kiváló eredményeket az országos tanulmányi versenyeken. Rangos díjjal jutalmazták a Budaörsi Tanoda vezetőjét, Lakatos Györgyöt is.

 

 

boniusbona2020

 

Civil szervezetekkel összefogva egyre komolyabb erőfeszítéseket teszünk a város levegőjének javítása érdekében.

Minden nehézség ellenére, még mindig van mire büszkék lennünk 2020-ból is.

Már túl a karácsonyon és az újév küszöbén muszáj előre néznünk. A tömeges oltásokkal jó esély látszik arra, hogy magunk mögött hagyjuk a koronavírus korszakot.

Persze rendbe kell hoznunk a gazdaságot, és rendezni kell az állam és az önkormányzatok viszonyát is – a józan ész alapján.

Reálisnak tűnik az a várakozásunk, hogy 2021-ben lassan visszakaphatjuk a régi életünket, a felhőtlen nyaralásokkal, a barátok és rokonok társaságában eltöltött kellemes órákkal, a színházakkal, mozikkal, éttermekkel, sportrendezvényekkel. Hogy a gyerekeink újra félelem nélkül járhatnak iskolába, lekerül rólunk a maszk, bátran fogunk egymással kezet, úgy, ahogyan az régen volt.

Bízom benne, hogy rossz előjelek ellenére a város majd jövő ilyenkor is sikeres évet zár. A budaörsieknek szívből kívánom, hogy ezek a remények teljesüljenek be, és a 2021. legyen minden tekintet jobb év, mint az, amelyiket most magunk mögött hagyunk.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.