Éjjel-nappal hívható zöldszámot indít az Önkormányzat, amin be lehet jelenteni a rossz fűtéssel kapcsolatos kirívó eseteket

(Budaörs, 2020. december 4. – Budaörsi Infó) A rossz levegő tartós belégzése akár tíz évvel is megrövidítheti az életünket. A rossz fűtési technikák, a korszerűtlen kályhák és a fűtésre alkalmatlan anyagok eltüzelése télen nagymértékben megnöveli a légszennyezettséget.

 

 

Budaörs Város Önkormányzata a további légszennyezések elkerülése érdekében – együttműködve a „Ne fűts hulladékkal” elnevezésű mozgalommal – felvilágosító kampányba kezd. Ennek részeként az önkormányzat éjjel-nappal hívható zöldszámot indít: a lakosság a 06 80 180-001 ingyenes számon tudja bejelenteni a rossz fűtéssel kapcsolatos kirívó eseteket.

 

A rossz fűtésből adódó légszennyezettség Budaörsön is komoly problémát jelent. Ezért is alakult meg a városban a Ne fűts hulladékkal mozgalom 2019 januárjában, amely igyekszik felvenni a harcot ezzel a jelenséggel szemben.

2020 márciusban petíciót is indítottak hatékonyabb hatósági intézkedés előmozdításáért és ősszel egy budaörsi bölcsődében és három óvodában szállópormérő műszereket helyeztek ki, melyek adatai weboldalukon (https://www.nefutshulladekkal.hu) folyamatosan nyomon követhetőek.

A rossz fűtés problémáját sokan hajlamosak a szegénységgel összekapcsolni, pedig ez egyáltalán nincsen így. A Levegő Munkacsoport erre vonatkozó kutatása kimutatta, hogy a fűtési légszennyezés több mint 70 százalékának nem a szegénység az oka, hanem az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség.

A leggyakoribb ok, ha valaki nem megfelelő módon, elavult vagy rosszul beállított berendezésekkel fűt. Elsősorban a festékkel, lakkal, favédő szerekkel kezelt fák, bútorok, korhadt OSB-lapok és a különböző hulladékok égetése okoz gondot, de az is óriási füsthöz vezet, ha vizes fával fűtünk, rossz technikát alkalmazunk, vagy korszerűtlen kályhával tüzelünk.

A tartósan rossz levegő belégzése rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és számos más betegségeket okozhat, és akár tíz évvel is megrövidítheti az életünket.

Akik anyagi helyzetük miatt használnak alkalmatlan fűtési anyagokat, azoknak Budaörs Város Önkormányzata jó minőségű, szociális tűzifát biztosít. Ezt a támogatást a Polgármesteri Hivatal szociális irodáján lehet igényelni.

 

 

tuzifa

 

A fűtési rendszerek korszerűsítésére is felhasználható az az állami támogatási forma, amely 2021. január elsejétől igényelhető lakásfelújításra (https://bank360.hu/lakasfelujitasi-tamogatas).

Az önkormányzat a jövő évi költségvetési lehetőségek függvényében indíthat új támogatási formákat.

Fontos, hogy fűtési berendezéseinket rendszeresen átnézessük szakemberrel, ezzel is csökkentve a készülék meghibásodásából adódó szennyezést.

Az önkormányzatnak sajnos nincs közvetlen lehetősége fellépni a levegőt szennyezőkkel szemben. Ha valaki nem hagy fel a lakókörnyezete életét megkeserítő légszennyező fűtési tevékenységgel, azzal szemben csak a környezetvédelmi hatóság – a járási hivatal – szabhat ki bírságot.

Ennek megkönnyítésére indít az önkormányzat – egy hónapos próbaidőszakra – egy zöldszámot (06 80 180-001), amelyen megtehetők a nem megfelelő fűtéssel kapcsolatos bejelentések.

A bejelentés után a közterület-felügyelet és a rendőrkapitányság munkatársai – akik az esti órákban is közös járőrszolgálatot látnak el -, kimennek a helyszínre, dokumentálják az esetet és továbbítják az ügyben hivatalos hatósági jogkörrel rendelkező járási hivatal felé.

A cél azonban nem a büntetés, hanem annak józan beláttatása, hogy mindannyiunk érdeke a jó levegő Budaörsön.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.