Már nem nyomja le a budaörsi ingatlanárakat a koronavírus-járvány – Újra felfelé ívelnek az árak

(Budaörs, 2020. augusztus 8. – Budaörsi Infó / ingatlannet.hu) Áprilisi cikkünkben már megvizsgáltuk a koronavírus hatását Budaörs, illetve a környező települések ingatlanpiacának vonatkozásában is. Akkor még elmondható volt, hogy városunkban is csökkenésnek indultak az ingatlanpiaci árak. Ennek egyik valószínűsíthető oka a járványhelyzet gazdasági és társadalmi hatása volt. Akkor még igen bizonytalan volt, hogy mi várható majd a közeljövőben.

 

 

Napjainkban viszont már az ingatlanpiac újraéledéséről hallhatunk a legtöbbet. Cikkünkben ennek kapcsán megnézzük, mennyire változtak az elmúlt időszakban az ingatlanpiaci árak Budaörsön és annak környékén.

 

 

Újra felfelé ívelnek a budaörsi ingatlanárak

 

Az idei év elején – már januártól kezdve – a családi házak átlagárai jól látható csökkenésnek indultak. A téglalakások esetében viszont januárban még csak stagnálásról beszélhettünk. A családi házak árváltozásában a márciusi hónap bizonyult a vízválasztónak, hiszen addig folyamatos csökkenésről számolhattunk be.

Januárról márciusra a budaörsi házak átlagára 596 ezerről 580 ezer Ft/m2-re mérséklődött, így okozva egy 3 százalékos árcsökkenést. Ezt követően viszont egy folyamatos áremelkedés jelent meg a budaörsi ingatlanpiacon, melynek következtében már a májusi hónapban meghaladta a házak átlagos árfekvése a januári átlagárakat.

Márciustól júniusig a családi házak átlagára 10 százalékkal emelkedett, így elérve a 638 ezer Ft/m2-es árszintet.

A téglalakások átlagára később kezdett csökkenni, viszont tovább is tartott a mérséklődés, ebben az esetben egészen májusig az árak lefelé mutató tendenciáiról beszélhettünk. 2020 januárjában még átlagosan 813 ezer forintos átlagáron kínálták eladásra a budaörsi téglalakásokat. Ez az összeg májusra 787 ezer forintos négyzetméter árra csökkent, így okozva egy közel 4 százalékos mérséklődést. A júniusi hónapban már elkezdett feléledni a budaörsi lakáspiac is, így az árak elérték a idei év legmagasabb értékét, a 814 ezer forintos négyzetméter árat.

 

Csaladi_hazak_arak_Budaors_2020

 

 

Hosszabb távon a szomszédságban is a drágulás volt jellemző

 

Diósd kivételével a megfigyelt környékbeli városokban is az árak drágulása, esetleges stagnálása volt jellemző.

A hat hónap alatt a diósdi lakóingatlanok átlagosan 24 ezer forintot vesztettek a négyzetméterenkénti értékükből. Ez idő alatt Törökbálinton az árak stagnálása volt megfigyelhető. Érd és Budakeszi területén már a lakóingatlanok drágulás volt jellemző. Az érdi lakóingatlanok négyzetméter ára átlagosan 23 ezer forinttal, míg a Budakeszi területén eladó ingatlanok négyzetméterenkénti ára 22 ezer forinttal drágult.

A legnagyobb változás Biatorbágy területén volt megfigyelhető, ahol ezen időszak alatt majdnem 120 ezer forinttal emelkedtek az átlagos négyzetméter árak.

 

Lakoingatlanok_Budaors_arak_2020

 

 

Csökken az építési kedv Pest megyében

 

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 első negyedévében is folytatódott megyénkben a már 2019-ben megindult építési kedv csökkenése. Méghozzá nem is kicsit, hiszen a 2020 első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek alapján az építendő lakások száma az előző év azonos időszakhoz képest közel a felére esett vissza.

 

 

(Budaörsi Infó / ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.