A koronavírus-járvány hatása Budaörs ingatlanpiacára

(Budaörs, 2020. április 29. – Budaörsi Infó / ingatlannet.hu) Több nagyobb magyarországi városhoz hasonlóan, Budaörsön is csökkenésnek indultak az ingatlanpiaci árak. Tendenciáról még nem lehet beszélni, de a közeljövőben akár ez is elképzelhető lesz. Ennek egyik kiváltó oka a koronavírus-járvány, amely valószínűleg mind az árakban mind a keresletben visszaesést eredményezhet. Az, hogy pontosan mekkora lesz ennek a mértéke és meddig tart majd a csökkenés, a bizonytalan helyzet miatt még kérdőjeles.

 

 

Megtorpantak Budaörs ingatlanpiaci árai

Eddig 2020-ban Budaörs ingatlanpiaci árai már nem emelkedtek tovább. A családi házak átlagárai csökkenésnek indultak, míg a téglalakások esetében ugyan nem beszélhetünk áresésről, de stagnálásról igen.

Budaörsön a családi házak átlag négyzetméter ára 2019 márciusa és 2019 decembere között 14 százalékkal lett magasabb. Idén azonban már nem drágultak tovább, sőt a 2020-as januári 590 ezer Ft/m²-es átlagáruk márciusra négyzetméterenként 10 ezer forinttal alacsonyabb lett.

A téglalakások árváltozásában is hasonló folyamat ment végbe az elmúlt egy évben. Azaz tavaly még emelkedett a négyzetméter áruk, de az idei évet tekintve már stagnálást vagy enyhe visszaesést figyelhettünk meg. Az árcsökkenés mértéke a téglalakásoknál is átlagosan 10 ezer Ft/m²-es volt három hónap alatt. Viszont ebben az esetben 800 ezer Ft/m²-ről 790 ezer Ft/m²-re csökkent az átlagár.

 

Csaladi_hazak_teglalakas_arvaltozas_budaors_2020

 

 

A szomszédságban nem mindenhol indultak csökkenésnek az árak

Budaörssel megegyezően Budakeszin és Törökbálinton is elindultak az árak egy enyhén lejtő pályán. Budakeszi lakóingatlanainak átlag négyzetméter ára idén 530 ezer Ft/m²-ről 520 ezer Ft/m²-re, Törökbálint lakóingatlanai pedig 550 ezer Ft/m²-ről 520 ezer Ft/m²-re csökkentek. Diósdon pedig egy 550 ezer Ft/m²-es színvonalon ragadtak meg az ingatlanpiaci átlagárak.

Az ingatlannet.hu által vizsgált budaörsi agglomerációs részen azonban voltak olyan települések is, ahol tovább növekedtek az árak. Ilyen Érd és Biatorbágy ingatlanpiaca. Az érdi eladó házak és lakások átlagosan 5 százalékkal váltak drágábbá, így márciusi átlagáruk elérte a fél millió forintos lélektani határt. Biatorbágyon egészen 20 százalékkal lettek magasabbak lakóingatlanok átlagárai idén, melynek eredményeképpen igencsak borsos, 510 ezer Ft/m²-es áron kínálták őket eladásra.

 

lakoingatlan_atlagarak_budaors_kornyeken_2020

 

 

Újdonság a budapesti lakáspiacon

A tavaly kifutott 5%-os kedvezményes lakásáfát újra életre hívták. A kisáfa Budapest azon térségeiben, ahol korábban közlekedési, ipari tevékenység folyt vagy katonai terület volt. Más néven az ilyen területeket rozsdaövezetnek nevezzük. Ide tartozik például Csepel, Soroksár és Ferencváros közötti terület, illetve Rákosrendező. Tehát leginkább dél és észak Pest környéke.

A rendelkezés célja, hogy sok olyan új lakás jöjjön létre, amelyekbe azok tudnak költözni, akik Budapesten dolgoznak, de a magas bérleti díjakat nehezebben tudják megengedni maguknak. Az 5% ugyanis nem csak az építésre és vásárlásra, hanem a bérbeadásra is vonatkozik.

 

 

(Budaörsi Infó / ingatlannet.hu)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.