Továbbra is kellő óvatosság szükséges – Wittinghoff Tamás: a járványveszély ugyan lecsökkent, de nem múlt el teljesen

(Budaörs, 2020. május 25. – Budaörsi Infó) Május 18-án hétfőtől kezdődően az ország egész területén ismét kinyithatottak az üzletek, vendéglők, szálláshelyek, látogathatók a közterületek, parkok. Ez nem a járvány végét jelenti, a vírus még mindig terjed. Az enyhítések Budaörsre is vonatkoznak. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Cikkünkben Wittinghoff  Tamás polgármester Budaörssel kapcsolatos aktuális tájékoztatását olvashatják. 

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása

(2020. május 25.)

 

 

 

Kedves Budaörsiek!

Némi megkönnyebbüléssel vegyes aggodalommal nézünk az elkövetkező hetek elé. Tudjuk, értjük, hogy újra kell indítani az országban az életet, de nem vagyunk egészen nyugodtak. Ez a vírus már eddig is sok meglepetést okozott az egész világon, a szakértők továbbra is csak különböző forgatókönyvekben gondolkodnak, bizonyosat senki nem tud.

Van, aki szerint nyárra teljesen eltűnik a vírus, de az is lehet, hogy a kapcsolatok növekvő száma már a közeljövőben járványgócokat robbant be. Mások szerint az is elképzelhető, hogy csak ősszel tér vissza, ha egyáltalán. Jelenleg úgy néz ki, hogy az országban az átfertőzöttség alig éri el az 1 százalékot. Budapesten és közvetlen közelében valószínűleg magasabb az arány. Az oltóanyag még messze van, csak a józan eszünkben és egészséges óvatosságunkban bízhatunk.

A hét legfontosabb kormányzati intézkedései az óvodákat, iskolákat érintik. Hétfőtől, május 25-től a budaörsi bölcsődék és óvodák is a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek tovább.

 

 

csillagfurtovoda_atado-6

 

A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hétfői kezdéshez biztonságos körülményeket teremtsünk a gyermekek számára. Valamennyi óvodai és bölcsődei dolgozónál, azaz 215 főnél elvégeztettük a koronavírus-tesztelést. Öt, egyébként tünetmentes, munkatársunknál lett pozitív a teszt. Ők 2 hétig karanténban lesznek, s ezt követően akkor állhatnak munkába, ha a megismételt teszt negatív eredményt mutat. Az intézmények helyiségeit és felszereléseit és a játékokat alaposan fertőtleníttettük.

Kérjük, hogy akik szeretnék bölcsődébe, óvodába vinni gyermeküket, a megelőző munkanap reggel 9 óráig jelezzék ezt a szándékukat az intézményben. Fontos, hogy az intézményvezetők által bevezetett, elsősorban a gyermekek érkezéséhez és elviteléhez kapcsolódó biztonsági intézkedéseket mindenki vegye komolyan és tartsa tiszteletben!

Június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak. Megjelentek a helyi lapokban a budaörsi nyári táborok ajánlatai is.

 

 

csikitabor (2)

 

Az iskoláknál már van némi bizonytalanság. Egyrészről azt tartalmazza a péntek éjjel megjelent kormányrendelet, hogy június 15-ig folytatódik a digitális oktatás, de közben az iskolákban felügyeletet is kell biztosítani a tanulóknak, ahol akár kiscsoportos felzárkóztató foglalkozás is tartható. Sok tanárral együtt kérdezem, hogyan lehet egyszerre a kettőt csinálni?

A héten Budapest és több város – köztük Budaörs is – nyílt levélben fordult a kormányhoz. Ebben, többek között leszögezik, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres.

Ezért kérjük, hogy az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben! Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjanak el, a korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizessék vissza, és számoljanak el a védekezésre költött közpénzekkel.

A levélben szerepel az a javaslat is, hogy a szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre a Kormány az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen. Kérjük azt is, hogy folyamatosan tájékoztassák az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről.

Budaörsre visszatérve, ezen a héten már kinyitottak az üzletek, megindultak a szolgáltatások, megnövekedett a forgalom a városban.

 

 

budaors_nyitva

 

Minket is érint, hogy a BKV járatain a szájmaszk ezután is kötelező, a kesztyű javasolt. Az üzletekben országszerte, tehát nálunk is kötelező a szájmaszk vagy más, a szájat-orrot eltakaró textil viselése.

Kinyitott a BTG ügyfélszolgálata, hétfőn, szerdán és pénteken már személyes ügyfélfogadást is biztosítanak, de elsősorban a telefonos vagy elektronikus ügyintézésre kérik az ügyfeleket.

 

 

ugyfelszolg

 

Az önkormányzati veszélyhelyzeti adományszámlára már 6,5 millió forint érkezett. A pénz feléből – 3 440 993 Ft értékben – 2200 adag ételt vásárolt az önkormányzat a budaörsi idősek részére. A fennmaradó összeget maszkok beszerzésére szánjuk. Köszönjük az adományozók hozzájárulását közös erőfeszítéseinkhez, továbbra is számítunk a budaörsiek szolidaritására!

Itt szeretném jelezni, hogy eddig a járványhelyzetre tekintettel az étkeztetési szolgáltatást az idősek számára ingyenesen végezte az önkormányzat. Június hónaptól kezdődően ezt már nem tudjuk mindenkinek biztosítani, csak annak, aki szociális helyzete miatt arra rászorult. Kérem, hogy a szociális helyzetük alapján segítségre szoruló 70 év felettiek ingyenes étkezés iránti igényüket május 29-ig jelentsék be telefonon a 06/80-180-001 zöldszámon.

Az elmúlt hét végéig Budaörsön 119 esetben rendeltek el hatósági járványügyi felügyeletet, jelenleg 21-en vannak hatósági karanténban. Az Egészségügyi Központ udvarán lévő tesztállomáson múlt héten összesen 108 tesztelést végeztek.

Az önkormányzat gyógyszervásárlást 161, élelmiszer bevásárlást 82, mindkettőt 30 fő részére biztosított. A héten ételt naponta 587 idősnek és 299 gyermeknek szállítottunk ki. Az óvodai ügyeletet 50 gyermek, a bölcsődei ügyeletet 18 gyermek vette igénybe.

Erre a hétre jutott az a jó hír, hogy az újraindult egészségügyi szakellátás mellett az Egészségügyi Központban ismét végeznek egynapos sebészeti beavatkozásokat is.

 

 

egeszsegugyikozpont202002 (8)

 

Lassacskán normalizálódik tehát a helyzet az élet minden területén. Rajtunk is múlik azonban, hogy ez miként folytatódik. Mert a járványveszély ugyan lecsökkent, de nem múlt el teljesen. Mindennapi életvitelünk során be kell tartanunk a szükséges járványügyi előírásokat és higiéniai tanácsokat annak érdekében, hogy nyugodt, békés, vírusmentes nyarunk lehessen.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás
polgármester

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.