Gamal Eldin Mohamed: Budaörsön biztonságos az egynapos ellátás

(Budaörs, 2020. május 20. – Budaörsi Infó) Május elejétől feltételekhez kötötten ismét végezhetők egynapos beavatkozások Magyarországon. „A budaörsi egynapos sebészet a betegek és a gyógyítók egészsége érdekében maximálisan felkészülve, a népegészségügyi hatósággal együttműködve ezen a héten indította újra a tervezhető nappali operációkat” –  tájékoztatta a Budaörsi Infó szerkesztőségét az Egészségügyi Központ. 

 

 

Miután az emberi erőforrások miniszterének rendelete május 4-étől lehetővé tette az egynapos ellátások újraindítását az országban, a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti részlege a szükséges védőeszközök beszerzését, a protokollok megszigorítását és a személyzet felkészítését követően ezen a héten kezdte meg az operációra előjegyzett betegek fogadását.

 

 

egeszsegugyikozpont202002 (8)

 

A páciensek műtéti alkalmasságának megítélésére Budaörsön eddig is nagy gondot fordítottak, ez most kiegészül a járványügyi kérdőívvel. A miniszteri utasítás szerint, ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, a kitűzött műtétet el kell halasztani, és a pácienst PCR-koronavírustesztre kell beutalni. Jó hír a budaörsi betegeknek, hogy ezt a vizsgálatot nem másik helyszínen, hanem a Synlab Kft. helyszínre telepített konténerlaborjában végzik az egészségügyi központban. Negatív lelet esetén a műtétet a mintavételtől számított három napon belül lehet elvégezni.

„Ha van rá lehetőség, az egynapos beavatkozás a mostani helyzetben is jó megoldás, hiszen a bent fekvéses kórházi ellátásnál rövidebb ideig tart, kevesebb emberi érintkezéssel jár, a folyamat jól körülírt és pontosan kézben tartható, vagyis a koronavírusnak való esetleges kitettség az ellátás során minimalizálható” – érvel Gamal Eldin Mohamed professzor, a szakrendelő orvos-igazgatója, a budaörsi egynapos sebészet vezetője.

 

 

17_01_europmedGamal

 

A körültekintés persze továbbra is indokolt. Az altatásos műtéti beavatkozások járványügyi szempontból kivétel nélkül magas kockázatúaknak minősülnek. „Nemcsak a műtött beteg, de az ellátó személyzet egészségére is fokozottan oda kell figyelnünk. Be kellett szereznünk és a műtétek során viselnünk kell a drága és biztonságos, nem is mindig kényelmes védőfelszereléseket, emellett higiénikusunk irányításával át kellett dolgoznunk a műtéti protokollokat. A népegészségügyi hatósággal együttműködve erre rá is szántuk a munkát és az időt” –  mondja Gamal Eldin Mohamed.

 

 

egynapos_sebeszet2

 

„Sokan vannak, akik operációra várva, nem ritkán fájdalmakkal vészelték át az elmúlt heteket. Számukra nagy megkönnyebbülést jelent a műtéti tevékenység újraindulása. Mellettük most már azokat a pácienseket is biztonságos körülmények között tudjuk fogadni, akiknek az elektív műtétje nem égetően sürgős, de indokolt és időszerű” – mondja Gamal Eldin Mohamed, aki szerint az egynapos sebészeti részleg a szokásos alapos felkészülésen túl az összes olyan különleges intézkedést megtette, ami a járvány lecsengő szakaszában megvédi a betegeket és a gyógyítókat a koronavírus-fertőzéstől.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.