Évértékelő 2019 – Csabay Károly a Városi Könyvtár hétköznapjairól és terveiről

(Budaörs, 2019. december 9. – Budaörsi Infó) A karácsony közeledtével arra kértük a budaörsi intézmények vezetőit, hogy foglalják össze elmúlt évüket és osszák meg velünk legmaradandóbb élményeiket. Sorozatunk következő részében a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár elmúlt évéről és jövő évi terveikről számolt be Csabay Károly, a könyvtár vezetője.

 

 

Csabay Károly a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a könyvtár munkája „unalmas”: legnagyobbrészt olyan feladatok ellátásából áll, amelyeket folyamatosan végeznek.

Dokumentumokat vásárolunk, katalogizáljuk és hozzáférhetővé tesszük őket, kiszolgáljuk olvasóinkat; lebonyolítjuk a könyvtárközi kölcsönzéseket; tájékoztatunk. Részt veszünk a könyvtár „kitelepülésein”: lehet velünk találkozni pl. az „Idesüss-nap” alkalmából az utcán.

Pályázunk az állománygyarapítási pályázatokon; köttetjük elrongyolódott könyveinket; és DVD-re íratjuk át azokat a videókazettákat, amelyeken a filmművészet kimagasló alkotásai vannak meg. Rendezvényeket szervezünk kicsiknek és nagyoknak; karbantartjuk honlapunkat, Facebook-oldalunkat. Folyamatosan, újra és újra; napra nap, hétre hét és évre év… Hát így ment ez 2019-ben is. Nincs könnyű dolga a könyvtárigazgatónak, ha különlegességet kell kiemelni, érdekességgel kell szolgálni.

Nincs „győzelmi jelentésünk” 2019-ről; a 2017-ben megkezdett nagy munkánknak, a bibliográfiai adatbázis revíziójának utómunkálataiból maradt még az idényre is. Az ugyancsak 2017-es nagy épületfelújításból hátramaradt további elemek közül 2019-ben a fűtés-korszerűsítésre került sor: muzeális, böhöm-nagy és gázzabáló kazánjainkat cseréltük le fenntartói felújítási keretből egy korszerű energiatakarékos kazánra.

Gyerekkönyvtárukba és zenei könyvtári egységünkbe új bútorok kerültek; ez a zenei esetében polcfolyóméterben vett bővülést is jelentett, amire égető szükség volt már: hovatovább nem tudtunk CD-ket, DVD-ket olvasóink elé kitenni — annyira megteltek ezek a polcok.

Folyóirat-olvasóhelyiségünkben az ülőalkalmatosságokat újra kárpitoztattuk (sikerült nagyon jó budaörsi kárpitost találni!), és ezt — mármint az újrakárpitozást — tervezzük folytatni 2020-ban is.”

 

 

varosikonyvtar86

 

Milyen terveik vannak a 2020-as évet illetően? 

“Számítástechnikai parkunk fejlesztése évről évre visszatérő feladat: tervezetten korszerűsítünk, minden évben annyit, amennyit a könyvtár (illetve a fenntartó) költségvetése elbír. Az idei ütemben új asztali gépek és a hozzájuk tartozó friss operációs rendszer (Windows 10) beszerzése történt meg.

Mint mindenütt, ahol ember tervez: a könyvtár esetében sem sikerült minden tervünket valóra váltani. Húzódó tartozásunk a honlap egyes elemeinek (így pl. a korábban lezajlott szerda esti illetve gyermekprogramok adatbázisának avagy az „Elektronikus könyvtár”-nak nevezett hely-ismereti adatbázisnak) az új köntösbe öltöztetése; korszerű internetes megjelenítése.

Mobiltelefonra „kihegyezett” honlap kellene telefonhívás- és útvonaltervező csatlakozással… és be kellett látnunk, hogy ehhez profikra lesz szükség. Jó hír, hogy 2020-as költségvetésünk tervezése során sikerült a fenntartót ennek szükségességéről meggyőzni, jövőre megfelelő forrás fog erre a célra rendelkezésre állni.

Könyvtároskollégák továbbképzési tervünknek megfelelően tanfolyamokon vettek részt 2019-ben, és ez alól ezidén maga az igazgató sem mentesült: a Könyvtári Intézet „Könyvtári vezetési ismeretek” tanfolyamát abszolválta sikeresen.”

 

Mi volt az az esemény a 2019-es évben amire szívesen emlékszik vissza?

“Zsűriztünk budaörsi kulturális intézmények versenyein, tartottuk a kapcsolatot a vezető kollégákkal; szeretettel fogadtunk iskolás csoportokat, közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, illetve, persze mindenkit, aki betért hozzánk.

Hát így teltek napjaink. Ha mégis kiemelhetek valamit, az a komfort illetve a családiasság, már amennyire ezt egy munkahely megengedi. Ami a komfortot illeti, évek óta húzódó adósságunk, hogy nem volt meleg víz a mosdókban: olvasóink nem tudtak meleg vízzel kezet mosni — és a könyvtáros kollégák sem mindegyik mosdóban.

Ezt 2019-ben orvosoltuk: minden mosdónkban van immár meleg víz újra. Könyvtári dolgozóink kényelmét szolgálja ezen kívül 2019 két beszerzése: egy új hűtőszekrény és egy új mikrohullámú sütő került kis konyhánkba. És hadd említsek itt egy kiemelkedően fontos csapatépítő elemet: a nyár végére sikerült megszervezni egy grillpartit a könyvtáros kollégák számára; amelyen minden kolléga részt tudott venni, és bízvást mondhatom, hogy nagyon barátságos, szeretetteljes légkörben tudtunk lélekben is közelebb kerülni egymáshoz. Ennek megszervezését nagyon fontosnak érzem, és ugyancsak egy régi adósságot törlesztett ezzel a kollektíva. (Azt mondanom sem kell, hogy az eseményt teljes egészében munkaidő utánra szerveztük, és kizárólag saját személyes forrásból finanszíroztuk.)

2020-ban változatlan kínálattal várjuk kedves olvasóinkat. A közelgő karácsonyi ünnepekre lelki gazdagságot és meleg szívet, a szilveszterre pedig rengeteg vidámságot és felhőtlen kikapcsolódást kívánunk mindannyiunknak — szeretettel — a könyvtárosok.”

 

 

varosi_konyvtar (1)

 

 

A sorozat korábbi cikkei:

Évértékelő 2019 – Gajdos Frank Katalin: A Frankfurter Allgemeine Zeitung egész oldalas cikket közölt a budaörsi Heimatmuseumról

Évértékelő 2019 – Koncertek, előadások, klubok a Jókai Mór Művelődési Központban

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.