Baleset-megelőzési tanácsok az őszi időszakra

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket. Időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási- és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyáritól lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek. Kulcsszavak ilyenkor: türelem, tolerancia, és körültekintő közlekedési magatartás.

 

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A járművek körvonalai elmosódhatnak, a valóságosnál távolabbinak tűnhetnek. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. Egyes helyeken számítani kell a mezőgazdasági gépek által felhordott sárra, amely csúszóssá teheti az utakat.

Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során az autó stabilitása egy csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

A gépjárműveket ajánlatos már október hónapban alaposan átnézetni, időjárástól függően a nyári gumikat lecseréltetni.

A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Már +7° C külső környezeti hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak.

Ne használjon 4 milliméternél kisebb mintázatmélységű téli gumit! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amelynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyáriakénak.

A már futott téli gumik pozícióját cserélje meg, így viszonylag egyenletes lesz az abroncsok természetes elhasználódása. Elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.