Wittinghoff Tamás: Együtt kell megőriznünk azokat az értékeket, amelyekért oly sokan tekintik Budaörsöt a szabadság kis szigetének

(Budaörs, 2019. október 14. – Budaörsi Infó) Az öt évvel ezelőttinél is magasabb arányban, a szavazatok 71,65 százalékának megszerzésével Wittinghoff Tamás nyerte el a polgármesteri címet a 2019. október 13-án tartott önkormányzati választáson Budaörsön. Mind a tíz egyéni választókerületben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei jutottak mandátumhoz, kompenzációs listáról 3-an a Fidesz-KDNP, egy jelölt pedig a Gazdakör listájáról jutott be a budaörsi képviselő-testületbe. 

 

 

Wittinghoff Tamást, Budaörs régi-új polgármesterét kérdeztük az eredményhirdetést követően.

 

Számított a korábbi elsöprő siker megismétlésére, miután a kampány sokkal durvább volt az előző választásénál? Mi volt az első gondolat, ami végigfutott az agyán, amikor kiderült, hogy újra a Budaörs Fejlődéséért Egyesület mind a 10 jelöltje képviselő lett, ön pedig polgármester?

Ez volt a legtisztességtelenebb kampány, amióta önkormányzati választásokon részt veszek. Természetesen emiatt akadt bennem némi szorongás, hogy a budaörsiek a munkám és az eddigi teljesítményem alapján döntenek-e a választáson. Amikor már láttam, mi lesz ennek a választásnak az eredménye, az első érzésem a hála volt. 

Budaörs csattanós választ adott az elmúlt nehéz hetek lejárató akcióira. Mélyen átéreztem, hogy tényleg egy modern, felvilágosult, tisztességes városban élek, ahol nem működnek azok az alantas eszközök, amelyekkel ellenfeleink éltek. Örömömet csak fokozta, hogy nem csak nekem sikerült nagyobb arányban nyernem, mint a 2014-es választásokon, hanem valamennyi körzetet újra megnyerték a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei is.

Köszönöm a budaörsieknek, hogy folytathatjuk a munkát.   

 

 

Ön szerint mi lehetett az elsöprő siker kulcsa?

Remélem, hogy alapvetően a teljesítményünk. Az elmúlt öt év alatt is gyarapodott, fejlődött a város, meg tudtuk őrizni azt a magas színvonalat a szolgáltatásokban és a szociális szférában is, amit a budaörsiek megszoktak. Mindenki számára érzékelhetően hatékony csapatként dolgoztunk. De talán a legfontosabb az a szemlélet, amitől Budaörs valóban nyitott, demokratikus, átláthatóan működő város.

De biztosan belejátszott a sikerbe az is, hogy szemmel láthatóan ellentétes hatást váltott ki a Fidesz-KDNP gátlástalan és tisztességtelen kampánya. Egyre több ember tagadja meg a támogatását attól a politikától, amely akár bűncselekmények árán is megpróbál átgázolni a tőle eltérő állásponton lévőkön.

 

 

wittinghoff_Tamas2019

 

 

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Melyek azok a lépések, amelyeket legelőször meg fog tenni? Milyen fontos változásokat tervez Budaörsön?

Budaörs immár három évtizede töretlen fejlődési pályán áll. Így hát megalapozottan mondhatom, hogy ezt az irányt szeretnénk folytatni.

A város anyagilag már most is a saját lábán áll, ezt a teljesítményt a saját erőnkből, az itt élő cégek és emberek adóiból értük el. Tovább kell erősítenünk a helyi gazdaságunkat, ez a legfontosabb.

Nem kampányszerű, látványos lépésekben gondolkodunk, hanem továbbra is olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek Budaörs valamennyi választókörzetét érintik majd. A politikai mező átrajzolódni látszik. A környezetünkben lévő változások lehetőséget kínálnak arra, hogy közösen tudjunk a térség érdekében dolgozni, településeken átívelő problémákat megoldani.

 

 

Könnyebb lesz a munkája az elkövetkező öt évben? Számít a kormánypárt részéről „ellenszélre”?

Nem tudom, hogy könnyebb lesz. Bár fél Magyarországot talán mégsem akarják szankcionálni. De mi már megtanultuk, hogy ellenszélben is lehet sikeresnek lenni. Szeretnék abban reménykedni, hogy Orbán Viktor jó következtetéseket von le ezekből a választási eredményekből, és megérti, hogy a saját választóit is bünteti, amikor nem akar együttműködni a nem kormánypárti vezetésű településekkel. Mert mindenkinek meg kell értenie, hogy éppen fordítva volt ez, mint azt a fideszes propaganda hirdette: mi folyamatosan együtt akartunk működni a kormánnyal, egyeztetni szerettünk volna minden fontos ügyben, de elzárkózással és felülről diktált döntésekkel találtuk szembe magunkat.

Van remény arra is, hogy az Európai Unió olyan forrásokat nyit meg, amelyekhez a városok közvetlenül hozzáférhetnek, és nem csak a magyar kormány kegyéből juthatnak uniós forrásokhoz a települések.

 

 

Számíthatunk továbbra is a korábban már megszokott országos politikában való vélemény nyilvánítására?

Ezzel kapcsolatban is szándékosan ferdítették el a valóságot a politikai ellenfeleim. Egyrészről azt nem értették meg, hogy egy városvezetőnek kötelessége a saját településének az érdekeiért kiállni. Hiszen ezért választották meg. Amikor nem a Fidesz volt kormányon, akkor is minden esetben felszólaltam, ha olyan intézkedéseket tapasztaltam, amelyek nem voltak jók a városunknak.

Másrészt nem általános politikai kérdésekben szoktam megnyilvánulni, hanem olyan szakmai ügyekben, ahol ki kellett állnom Budaörsért. Meggyőződésem, hogy a választók ezt is értékelték akkor, amikor ilyen magas arányban újraválasztottak.

És természetesen a jövőben sem fogok soha hallgatni. Hiszen Budaörs Magyarország része, s nincs olyan, hogy nagy és kis (helyi) politika. A különböző döntések egymásra hatnak, összefüggenek, egymástól szét nem választhatóak. A politika a közügyekkel való foglakozást jelenti. Ez a kötelességem, legyen szó bármilyen közügyről.

 

 

Mi a menetrend a továbbiakban? Mikorra várható a képviselő-testület és a bizottságok felállítása, az alpolgármesterek megválasztása?

Ezt jogszabályok határozzák meg. Amikor jogerőssé válik a választások eredménye, onnantól 15 napon belül kell megalakulnia a testületnek.

Az előző ciklusban azonnal felajánlottam egy alpolgármesteri helyet a Fidesz-KDNP-nek, de ők ezt az embert még a helyi szervezetükből is kizárták, párt tagságáról lemondatták. Ilyen mértékben nem akartak együttműködni. Ennek ellenére az elért eredményükhöz képest több helyet biztosítottunk a különböző bizottságokban.

A mostani választási kampány során súlyos bűncselekmények is történtek Budaörsön egy politikai párt érdekében. Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy a Fidesz-KDNP helyi politikusai személyükben érintettek-e ezekben az ügyekben. Ez a folyamatban lévő büntető eljárásokból ki fog derülni.

 

 

Mit üzen a budaörsieknek?

A legfontosabb üzenetem a köszönet. Köszönet, hogy bíznak bennem, s képviselőinkben. Köszönet azoknak is, akik nem ránk szavaztak, de részt vettek a választásokon.

Számomra nem kérdés, hogy pártállástól függetlenül minden budaörsiért kell dolgoznunk, és mindenkinek az érdekeit képviselnünk kell. Szeretném, ha együtt őriznénk meg azokat az értékeket, amelyekért oly sokan tekintik Budaörsöt a szabadság kis szigetének.

 

 

A budaörsi választási eredmények az alábbi linken elérhetők:

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2019/10/13/onkormanyzati-valasztas-2019-budaorson-wittinghoff-tamas-es-a-bfe-mindent-vitt/

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.