BÚÉK BUDAÖRS 2019 – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntője

(Budaörs, 2019. január 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének hagyományteremtő kezdeményezése nyomán, idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS!

 

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője

Amikor elkezdődik egy új esztendő, az kicsit olyan, mintha teljesen tiszta lappal indulnánk. Hiába tudjuk, hogy az előzmények erősen meghatározzák a lehetőségeinket, mégis mindenkiben ott bujkál a remény a pozitív változásra. És ez rendben is van így, hiszen akár maga ez a remény megadhatja a lökést a megújuláshoz.

Az év vége azonban hagyományosan a számvetés ideje is. Meddig jutottunk el, hol tartunk, milyen sikereink voltak és mi az, amit nem tudtunk elérni?

Személyes szinten ez viszonylag könnyedén megy, ha néha nehéz is teljesen tárgyilagosnak maradnunk.

Az ország ügyeiben azonban nagyon megosztottak lettünk. Mintha nem lennének tények, mintha két külön világban élnénk. Vannak, akik szerint minden a legnagyobb rendben, míg a társadalom másik fele komoly bajokat észlel. Már maga ez a jelenség is aggasztó, hiszen nehéz közös nevezőre jutni akkor, ha nem ugyanazt a valóságot látjuk, vagy láttatják velünk.

A városunk helyzetét szerencsére könnyebb megítélni, itt ugyanis még természetes, hogy véleményünket a hétköznapi tapasztalatainkra alapozzuk.

Bízom benne, hogy Budaörsön mindenkinek személyes élménye, hogy az intézményeink továbbra is magas színvonalon működnek, és sok mindennel gyarapodtunk a 2018-as évben is. Felépült az Aramis Sportcsarnok, felújítottuk a Csicsergő óvodát és a Lévai utcai rendelőt, kondiparkot alakítottunk ki az uszoda mellett, a másfél milliárd forintos szennyvízberuházáshoz kapcsolódóan több utca is teljesen megújult. Virágos a városunk, a parkjaink rendezettek, óvjuk építészeti értékeinket és a természeti környezetünket, megannyi sportolási lehetőség áll az itt élők rendelkezésére

Sokszínűvé vált a helyi kulturális élet, egymást érik a nívós fesztiválok, hétvégente komoly fejtörést okoz, hogy a jobbnál jobb programok közül melyiket válasszuk.

Mindennek hátterében természetesen továbbra is a stabil helyi gazdaság áll. Nem torpant meg a nálunk megtelepedett cégek számának növekedése, köztük olyan világszínvonalon is kiemelkedő beruházás fejeződött be, mint például a Mercedes-Benz autószalon. Az itt működő vállalkozások adják a folyamatos fejlődésünk anyagi hátterét.

Különös módon a legtöbb problémát 2018-ban is az állam okozta számunkra. Már több éve nyögjük – a megítélésünk szerint törvénytelenül kivetett –, úgynevezett szolidaritási adót, amelynek címén ebben az évben már két és félmilliárdot vonnak majd el tőlünk az itt keletkezett helyi adóból. De a szemétszállítás és a közoktatás államosításával is inkább csak rontott a korábbi helyzeten, minthogy javított volna. Továbbra is sok pénzt kell fordítanunk ezekre a területekre, hogy itt is tartani tudjuk a színvonalat.

Így hát nem véletlen, hogy ezekhez a problémákhoz is kapcsolódik a 2019-es évre vonatkozó kívánságaim egy része.


Nagy szükség lenne arra, hogy az országunk vezetése belássa, egyeztetés, az eltérő érdekek figyelembe vétele nélkül hozott törvények, csak elégedetlenséget és káoszt szülnek. Akár az önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan is újragondolhatnák, hogy a helyi autonómia folyamatos csorbítása nem jó senkinek.

A városunknak azt kívánom, hogy a nehézségek ellenére maradjunk továbbra is összetartó, toleráns közösség, amely együttes erővel tette sokak által irigyelt hellyé a városunkat.

Budaörs lakóinak pedig sikereket a munkájukban, elegendő jövedelmet ahhoz, hogy tisztességesen megélhessenek, boldog családi életet, jó barátokat, és a feltöltődéshez elegendő pihenést és szabadidőt.

Nagyon bízom benne, hogy a 2019-es év izgalmas, pozitív változásokat hozó esztendő lesz, és jövő év december végén megelégedetten tekintünk majd vissza rá.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.